Deze straf had Verstappen gekregen als hij 1e plek NIET had afgestaan aan Hamilton

30 maart 2021

Getty Images

Het meest besproken incident van afgelopen weekend was uiteraard de inhaalactie van Max Verstappen op Lewis Hamilton in de beruchte bocht 4 bij de Grand Prix van Bahrein. Verstappen veroverde de koppositie 3 rondes voor het einde, maar moest die plek afstaan vanwege track limits. Maar wat als hij dat niet had gedaan?


Volgens Formule 1-steward Emanuele Pirro had de Nederlander dan een straf van 5 seconden aan zijn broek gekregen na de race. Dat zei Pirro in gesprek met Corriere dello Sport.

Waarschuwing, geen verplichting
"Artikel 27.3 van de sportieve reglementen is duidelijk: je mag niet inhalen bij het verlaten van het circuit. Verstappen deed dit niet met opzet, maar omdat hij uit moest wijken. Toen het eenmaal gebeurd was, waarschuwde wedstrijdleider Michael Masi Red Bull", aldus Pirro.

"Hij zei: 'ik adviseer jullie om de positie terug te geven'. De wedstrijdleiding kan een team nooit dwingen, maar slechts adviseren. Daarom werd de positie teruggegeven aan Hamilton en werd er verder geen zaak van gemaakt", verklaarde Pirro, die ook nog benadrukte wat voor straf Verstappen had gekregen als hij was doorgereden. "Hij zou altijd maximaal 5 seconden straf hebben gekregen."

Reactie Verstappen
We zullen het dus nooit weten, maar als Verstappen na zijn inhaalactie door was gereden en een gat van meer dan 5 seconden had geslagen met Hamilton dan had hij de race gewonnen. Dat was ook iets wat Verstappen zei over de boardradio. "Waarom liet je me niet rijden?? Ik had die 5 seconden makkelijk goed kunnen maken!", riep hij afgelopen zondag.