Dit zeggen de buitenlandse media over zege Max Verstappen: ‘Om nooit te vergeten’

21 juni 2021

AFP

Max Verstappen kwam gisteren na een magistrale race bij Grand Prix van Frankrijk steviger aan de leiding in het WK-klassement van de Formule 1. De Nederlandse coureur van Red Bull passeerde in de voorlaatste ronde Lewis Hamilton en maakte daarmee veel indruk op de buitenlandse media.


Misschien verwoordde de Britse kwaliteitskrant The Guardian het vanmorgen wel het beste.

Nooit vergeten
"De Grand Prix van Frankrijk gaat de boeken in, als een sage. Dit was er een om nooit te vergeten. Op Paul Ricard kwam de titanenstrijd tussen Verstappen en Hamilton tot een ongekende krachtmeting, waarbij de twee beste coureurs ter wereld elkaar de hele wedstrijd opjaagden. Max Verstappen en Red Bull kwamen als beste uit de bus, maar pas na een race die was als eb en vloed.”

The Guardian is vol lof over Verstappen. "Voor het eerst sinds 2013 won Red Bull drie grands prix op een rij. En dat is toch vooral de verdienste van Verstappen, die dit jaar tot volle wasdom is gekomen. Hij is een magistrale coureur, die bij de laatste passeeractie bij Hamilton in de Mistral-chicane elke centimeter op de baan perfect benutte en Hamilton machteloos achterliet.

Red Bull tactisch sterk
Bij Daily Mail wordt ook de strategie van Red Bull geroemd en spreekt de Britse krant juist van strategische fouten aan de kant van Mercedes. Zo pakte Verstappen mede dankzij 2 pitstops - waar Mercedes bij Hamilton voor één stop koos - in het slotstuk alsnog de zege. Met andere banden had Verstappen in het tweede deel van de race veel meer snelheid dan leider Hamilton, waardoor hij zijn rivaal in rap tempo naderde. Al helemaal toen Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas door een fout Verstappen ook nog eens te snel voorbij moest laten en hem dus niet tijdelijk kon ophouden. "Deze middag is het stralende bewijs van de strategische wendbaarheid van Red Bull en daar tegenover de huidige errors bij Mercedes.”

"Aan de dominantie van Lewis Hamilton komt blijkbaar een einde’, zo schrijft Bild. "Dit seizoen lijkt hij voor het eerst af te zwakken.” De 36-jarige Brit domineert in de Mercedes sinds 2014 de Formule 1. Alleen in 2016 moest hij de wereldtitel aan zijn toenmalige teamgenoot Nico Rosberg laten. In alle andere seizoenen was hij de grote heerser, waardoor Hamilton nu net als Michael Schumacher het recordaantal van zeven titels achter zijn naam heeft staan.

Twijfel aan Hamilton
Bild schetst verder dat Hamilton voor het eerst sinds het najaar van 2019 in drie opeenvolgende races niet weet te winnen. Het is dan ook ‘crisis’ bij Mercedes, concludeert de Duitse krant. Overigens legt Bild de schuld meer bij Mercedes neer dan bij Hamilton zelf. "De wereldkampioen maakt zelf niet meer fouten dan voorheen. Zijn team, dat hem jarenlang van de beste auto en strategie heeft voorzien, is daarentegen des te zwakker.”

De Spaanse sportkrant Marca denkt dat de ontwikkelingen gisteren in Frankrijk wel eens cruciaal kunnen zijn. "Het is natuurlijk waar dat de wereld voor Hamilton nog niet verloren is met een achterstand van 12 punten, maar de dreun die Verstappen heeft uitgedeeld zou wel het eens het tegenovergestelde kunnen betekenen. Niet voor niets zei Toto Wolff dat Mercedes zondag de beste auto had op een circuit dat op de maat van Hamilton was gesneden. Maar Max Verstappen won, door een uitgekiende strategie. En dan wachten nu twee thuisraces in Oostenrijk, waarbij het gat tussen de Nederlander en de wereldkampioen wel eens kan oplopen.”