Ecclestone: 75 miljoen euro voor einde proces

5 augustus 2014

Ecclestone: 75 miljoen euro voor einde proces

MÜNCHEN - Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft dinsdag voor de rechter in München voorgesteld 75 miljoen euro te betalen om de strafzaak die tegen hem is aangespannen wegens het betalen van smeergeld te laten vallen. De aanklager liet al doorschemeren akkoord te gaan met het voorstel, maar de rechter bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt.

Ecclestone wordt ervan verdacht in 2006 bij de overname door investeerder CVC van een groot aandelenpakket van de Formule 1 van de Bayerische Landesbank, smeergeld te hebben betaald aan bankier Gerhard Gribkowski die namens de bank de verkoop begeleidde. Dat ging over een bedrag van 44 miljoen dollar (ruim 32 miljoen euro). Vorige week stelden zijn advocaten nog voor de benadeelde bank een schadevergoeding van 25 miljoen euro te betalen.

Rechter Peter Noll vroeg Ecclestone of hij de geboden 75 miljoen binnen een week zou kunnen betalen, diens advocaat Sven Thomas noemde dat haalbaar. Voor de aanklager zijn de leeftijd van Ecclestone en andere omstandigheden reden de schikking te accepteren. De Britse miljonair zou voor jaren de cel in moeten en afstand moeten nemen van het in 40 jaar opgebouwde imperium rond de Formule 1.