Een eerbetoon aan F1-gentleman Frank Williams: ‘Tot zijn laatste dagen een racer’

28 november 2021

Dat Sir Frank Williams (79) bijzonder veel betekend heeft voor de autosport en Formule 1 in het bijzonder was al bekend, maar blijkt nog maar eens uit de reacties op zijn overlijden. Vanuit alle hoeken van de paddock werd vol lof gesproken over de iconische teambaas."Sir Frank Williams was één van de aardigste personen die ik heb mogen ontmoeten in deze sport", opent 7-voudig wereldkampioen Lewis Hamilton zijn eerbetoon, met daarbij foto's van het tweetal samen. Daadwerkelijk voor Williams racen deed de Brit nooit, al liet het team zijn diensten wel ooit door hun vingers glippen.

"Wat hij allemaal heeft bereikt is echt heel speciaal. Tot aan zijn laatste dagen bleef hij een racer en een echte vechter. Zijn nalatenschap zal voor altijd voortleven."

Echte racer
En dat Williams altijd een echte racer bleef, ondanks dat hij al sinds de jaren 80 in een rolstoel zat, blijkt uit een prachtig filmpje van 2 jaar geleden dat weer uit de oude doos werd gehaald. Hamilton nam Sir Frank mee voor een rondje over het circuit en de oude baas glunderde van start tot finish. Een ‘onvergetelijke’ ervaring, zo zei Williams zelf.

Russell
Ook George Russell, volgend seizoen teamgenoot van Hamilton bij Mercedes, kende de oprichter van Williams Racing goed. Hij racet sinds 2019 voor het team en bouwde een mooie band op met zijn landgenoot. 

"Vandaag nemen we afscheid van de man die ons team heeft gemaakt tot wat het is. Sir Frank was een prachtig mens en de momenten waarop we samen hebben gelachen zullen me altijd bijblijven. Meer dan een mentor en een baas, was hij een vriend van iedereen in de Williams-familie en zoveel anderen. Het was een grote eer om voor hem te racen en een klein onderdeel te zijn van zijn nalatenschap."

Jean Todt
"Sir Frank laat een blijvende stempel achter op de F1-geschiedenis", aldus voormalig Ferrari-teambaas Jean Todt, inmiddels de belangrijkste man bij autosportbond FIA. "Hij was een pionier, een exceptionele persoonlijkheid en een echt voorbeeld. Rust zacht, mijn vriend."

Red Bull
Ook vanuit het Red Bull-kamp was er niets dan lof voor Williams. "Een echte gentleman en een echte racer", zo noemde Christian Horner hem. Sergio Pérez vertelt hem voor altijd te zullen herinneren als een held en een icoon.

Valtteri Bottas, die zijn F1-avontuur in 2013 bij de renstal van Sir Frank begon, bedankte Williams voor alles wat hij betekend heeft. "Je zal worden gemist."