Eerlijke Norris: ‘Ik ben bang voor de dood en grote crashes’

22 mei 2019

REUTERS

Lando Norris is niet bang om over zijn angsten in de Formule 1 te praten en daarmee is de 19-jarige Brit één van de weinige coureurs die daar zo open over is. ,,Sommige coureurs zeggen dat er geen angst is. Ik heb die angst wel. Ik ben bang voor de dood. Bang voor blessures. Bang voor grote crashes."


,,Ik ben voor al die dingen bang”, vertelt de coureur van McLaren aan Reuters. ,,Misschien ben ik menselijker dan sommige coureurs. Maar het is gewoon een angst. Het is niet dat ik niet het circuit op durf.”

Angst in Monaco
Norris zegt dat hij goed met de angst om kan gaan, maar op het smalle stratencircuit van Monaco speelt het toch op. ,,Daar kan de angst harder inslaan. Er is geen enkele ruimte voor fouten. Als je crasht, dan is het doorgaans ook een grote crash. Er zijn 2 dingen die je nooit hebt in een simulator: G-krachten en angst. Daar maakt het niet uit of je de muur raakt. Er is geen enkele consequentie.”

In zijn eerste jaar in de Formule 1 heeft Norris nog niet getoond dat de angsten hem parten spelen. Hij kwalificeerde zich al 3 keer bij de beste 10 en werd in Bahrein zelfs 6e in de race.
Gevechten met Verstappen
Norris heeft in zijn woonkamer een grote simulator staan van zo'n €40.000. Verder zijn er nog een tafel en een bank terug te vinden in de woonkamer. Op sommige dagen kan hij van 11 uur ‘s ochtends tot midden in de nacht in de simulator doorbrengen om online te racen.

Tijdens die simulatorsessies komt hij vaak genoeg Max Verstappen tegen. In februari reden ze zelfs samen voor het Team Redline in de 12 uur van Bathurst. De Brit noemt het een belangrijk onderdeel van zijn leven. ,,Je blijft scherp. Vaak is het gewoon voor de lol, want ik vind het erg leuk om te doen. En ik race ook nog tegen Max. We proberen dan zoveel mogelijk met de setup van de wagen bezig te zijn. Uiteindelijk is het dus niet zomaar een spelletje. Op het circuit doe ik eigenlijk dezelfde dingen als in de simulator.”

Geleerd van Max 
Norris zegt ook dat de simulator hem heeft geholpen om te trainen voor onbekende circuits of nieuwe technieken. ,,Als ik tegen Max reed dan kon ik leren van hoe hij reed op een bepaald circuit. Ik heb dan ook geleerd om te verdedigen op die baan, want dat kan hij heel erg goed. Hij kan ook erg agressief zijn. Misschien push je wat meer op de simulator, maar ik heb zeker dingen geleerd voorafgaande aan dit seizoen. Ook over Max.”