F1-coureursvakbond steunt verbod op juwelen: ‘Om deze reden gaan we de regel naleven’

16 mei 2022

Getty Images

De Grand Prix Drivers' Association (GPDA), zeg maar de vakbond voor F1-coureurs, is het eens met het verbod op juwelen. Voorzitter Alex Wurz, een voormalig F1-coureur, zegt dat er goede redenen zijn voor de regel.


Wurz, die in het verleden reed voor Benetton, McLaren en Williams, vindt wel dat de regel op een andere manier onder de aandacht gebracht had kunnen worden. "Ik ben voorstander van samenwerken. Dat is mijn stijl", tekent Reuters op.

Eigenlijk vindt geen enkele coureur het verbod een probleem, behalve Lewis Hamilton. Hij schoof laatst demonstratief aan bij een persconferentie met overal horloges en juwelen.

Brand
Het probleem met juwelen is dat ze brandwonden kunnen veroorzaken. Of dat ze in de weg kunnen zitten als er bij een coureur een of andere reddingsoperatie uitgevoerd moet worden.

Rubber
Wurz kwam met een anekdote over de Deense racer Kris Nissen. Die zat in een auto die in de fik stond, in 1988. Na afloop had hij vooral last van zijn verbrande broek. Hij droeg namelijk geen brandwerende kleding, maar een normale broek. Daarin zat rubber verwerkt.

"Dat opende mijn ogen", zegt Wurz. "Daarom moet iedereen brandveilige onderkleding aan. En daarom gaan we deze regel omtrent juwelen naleven."