F1 hoopt op spektakel in Oostenrijk

16 juni 2015

EPA
F1 hoopt op spektakel in Oostenrijk

De formule 1-race in Canada vorige week, waar Mercedes met overmacht won en Max Verstappen na zijn motorwissel geen rol speelde, was exemplarisch voor de veronderstelde problemen binnen de koningsklasse. Critici noemen de races saai, verwijten de sport een gebrek aan spektakel en vinden dat de coureurs door de huidige auto's niet maximaal op de proef worden gesteld.

De Formule 1 heeft dus behoefte aan een spectaculaire race om die kritiek (even) te doen verstommen. Zo'n wedstrijd kan plaatsvinden op de Red Bull Ring in Spielberg, die dit weekend het toneel is van de Grand Prix van Oostenrijk.

Met de sfeer zit het op het minibaantje - qua rondetijd het kortste van het jaar - aan de rand van de Alpen alvast goed. Vorig jaar maakte het parcours na elf jaar afwezigheid zijn comeback. Het werd een groot succes. De tribunes waren uitverkocht en de groene heuvels rond het circuit gaven het de unieke ambiance waar het al om bekend staat sinds de Formule 1 er in 1970 voor het eerst kwam.

De razendsnelle bochten die het circuit in de jaren zeventig en tachtig een beruchte reputatie gaven zijn allang verdwenen. Veel te gevaarlijk. De combinatie van lange rechte stukken en een flink hoogteverschil is echter onveranderd. De bijzondere baankenmerken zorgden ervoor dat Williams-coureurs Valtteri Bottas en Felipe Massa vorig jaar verrassend de eerste startplaatsen afsnoepten van Mercedes-duo Lewis Hamilton en Nico Rosberg.

Of dat Williams nu weer gaat lukken, is de vraag. Kampioenschapsleider Hamilton en Rosberg, die aan de finish trouwens gewoon weer één en twee waren, zijn de laatste races ongenaakbaar. Williams stelt tot nu toe juist wat teleur. De meeste tegenstand kunnen de Mercedessen waarschijnlijk verwachten van Ferrari-kopman Sebastian Vettel, die in Canada met een verbeterde motor heel snel was.

Max Verstappen jaagt in Oostenrijk op zijn tweede puntenfinish. Als hij daarbij weer een paar van zijn gedurfde inhaalacties plaatst, is spektakel in ieder geval verzekerd.