F1 in Turkije: Lewis Hamilton pakt in stijl zijn 7de wereldtitel, Max Verstappen verprutst het

15 november 2020

De Grand Prix van Turkije was weer een bijzondere Formule 1-race. Glibberen, glijden, rekenen en spinnen. Alles erop en eraan. Het belangrijkste wat je moet weten: Lewis Hamilton wint de race en pakt de wereldtitel. Sergio Perez pakt knap P2. De Ferrari's staan op P3 en P4. En Verstappen heeft het verprutst.


Lewis Hamilton wereldkampioen
Lewis Hamilton is deze zondag voor de 7de keer wereldkampioen geworden in de Formule 1. Daarvoor hoefde hij alleen maar te finishen eigenlijk, want zijn concurrent en teamgenoot Valtteri Bottas zat zo ongelofelijk te kutten. De ene spin na de andere voor Bottas. Hij deed er alles aan om het Hamilton NIET moeilijk te maken. Op een gegeven moment haalde Hamilton zijn teamgenoot zelfs in: Bottas werd op een rondje gezet.

Al 2 crashes VOOR de start
Het beloofde een spectaculaire race te gaan worden in Istanbul. Met het spekgladde asfalt en de regen waren alle ingrediënten aanwezig voor een fraaie race. Dat bleek zelfs al voordat we überhaupt gestart waren. Want VOOR de start vlogen Russell en Giovinazzi er al af. Check hun crashes hier.

Dramatische start Max Verstappen
Max Verstappen startte verschrikkelijk. Zijn wagen kwam amper weg. De Nederlander zakte van P2 naar P8. Uiteindelijk kon hij zich enigszins herstellen door P4 weer te veroveren. Check zijn start hier. De grote winnaars van de start waren de mannen van Racing Point. Met Stroll nog altijd op P1 en Perez op P2.

Nog straf voor Max Verstappen?
Max Verstappen spinde volle bak bij een aanval op P2. Hij oogde misschien wat te gretig, maar feit is dat hij hier best weleens zijn kansen op de zege kan hebben vergooid. Max zakte flink af en moest ook een extra stop maken voor andere banden. Vervolgens reed Verstappen bij het uitkomen van de pitstraat een stukje over de witte lijn, wat niet mag. Dat kwam omdat hij glibberde op het natte circuit. Verder geen gevaar veroorzaakt ofzo. Maar dat wordt na de race nog onderzocht. We verwachten niet dat hij hier daadwerkelijk voor gestraft gaat worden.

Stops killen Verstappen
De slechte start, de gretige inhaalactie en de extra bandenwissel bleken dus killing dus voor Verstappen. Want hij zat met nog een paar rondes te gaan op 3 stops, terwijl Hamilton (P1) en Perez (P2) slechts 1 stop hadden. De gemiddelde tijd die je vandaag verloor bij een stop was 20 seconden. Max zou dus 40 seconden extra hebben verloreen, en dat was ongeveer het verschil met Hamilton en Perez. Vervolgens spinde Verstappen nog maar eens en toen was het echt over en sluiten met de pret. Check die spin hier:
Hamilton denderde door. Het verschil met de rest werd groter en groter. Dus kon hij ongestoord naar de zege rijden in de Grand Prix én naar de wereldtitel. Hamilton startte vandaag vanaf P6, maar liet nog maar eens zien waarom hij momenteel echt de beste van de wereld is. Hij heeft nu net als Michael Schumacher 7 wereldtitels.

Uitslag GP van Turkije:
1. Hamilton
2. Perez
3. Vettel
4. Leclerc
5. Sainz
6. Verstappen
7. Albon
8. Norris
9. Stroll
10. Ricciardo
11. Ocon
12. Kvyat
13. Gasly
14. Bottas
15. Räikkönen
16. Russell