FIA houdt uitlaat-ideeën F1-teams in de smiezen: ‘Geen onnatuurlijk gerommel’

13 maart 2018

ANP

Naar aanleiding van het afwijkende uitlaatconcept van renstal Renault heeft de hoogste Formule 1-organisatie FIA de teams duidelijk gemaakt dat soortgelijke fratsen met de instellingen van de motor absoluut tegen de regels is.


In het uitgewerkte concept van Renault zit een uitlaat die in een hoek van 5 graden op de auto staat. Ook zit er een hittebestendige achtervleugel op en dat zorgde voor scheve ogen in de paddock. Hoewel Renault ervan overtuigd is dat het ontwerp binnen de technische regels van de F1 valt, werd er ook gezegd dat hun uitvinding mogelijk de ontwikkelingskosten enorm hoger zal maken. Dat is tegen de FIA-regels.

Rendement verboden
F1-racedirecteur Charlie Whiting zei dinsdag tegen Motorsport.com dat er niets mis is met de auto van de Franse autofabrikant. Wel waarschuwde hij dat de motorafdeling niet betrokken mag raken bij processen die zogenaamde prestatieve voordelen garanderen.

Oftewel: Aanpassingen aan de motorinstellingen mogen niet. Toen Motorsport.com vroeg naar de bezorgdheid over de achtervleugel van Renault, zei Whiting dat hij zich alleen bezorgd maakt over de betrokkenheid van de motor. "Ik denk dat het voordeel minimaal is", zei hij.

Nog geen probleem?
"Ik heb er geen problemen mee zolang het geen werking heeft als de motor niet wordt benut, of bij een instelling dat niet normaal is. We moeten accepteren dat er altijd wel een uitlaateffect is. Dat was in 2012, 2013 alleen wel erg groot. Daar wilden we met de komst van de nieuwe regels in 2014 (turbo hybride) vanaf, al is er altijd een klein effect."

Normaal doen
Whiting wil niet dat Renault uitvindertje blijft spelen. "We moeten hier nu mee omgaan en we zullen later dit jaar zien of we dat moeten minimaliseren. Het belangrijkste is, is dat Renault niets stoms doet. Iets doen met de motorinstellingen zou onnatuurlijk zijn", voegde hij eraan toe.