FIA wil automatische snelheidslimiet bij gevaar

10 oktober 2014

FIA wil automatische snelheidslimiet bij gevaar

SOTSJI - De internationale autosportfederatie FIA overweegt de snelheid van de Formule 1-bolides automatisch te laten verlagen bij gevaarlijke situaties op het circuit. Volgens raceleider Charlie Whiting gaan de teams daar voorafgaand aan de Grote Prijs van Rusland in Sotsji over praten, naar aanleiding van het zware ongeval vorige week in Japan van de Franse coureur Jules Bianchi.

Die crashte terwijl er met gele vlaggen werd gezwaaid, ten teken dat de coureurs langzamer moeten rijden.

Whiting wil een snelheidslimiet instellen als er gevaar is op of naast het circuit. Als het aan de FIA ligt, wordt het tempo van de bolides dan automatisch aangepast. ,,Het is waarschijnlijk beter om die beslissing niet aan de coureurs over te laten'', zei de Brit vrijdag.

​Hersenletsel
Bianchi vloog zondag op het kletsnatte circuit van Suzuka van de baan terwijl er met dubbele gele vlaggen werd gezwaaid, omdat vlak daarvoor de Duitse coureur Adrian Sutil was gespind. De Fransman knalde met zijn Marussia precies op de bergingswagen die bezig was de bolide van Sutil weg te takelen, met ernstig hersenletsel bij Bianchi tot gevolg. De toestand van de Fransman is volgens de artsen stabiel, maar zorgwekkend.

Snelheid minderen
De FIA onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Uit 1ste onderzoek zou blijken dat lang niet alle coureurs zich op de plaats van het ongeval hebben gehouden aan het teken van de gele vlaggen, om snelheid te minderen. Onduidelijk is nog met welke snelheid Bianchi van de baan is gevlogen.