Formule 1-legende Niki Lauda op 70-jarige leeftijd overleden

21 mei 2019

Getty Images

Formule 1-legende Niki Lauda is maandag overleden. Dat bevestigt zijn arts Walter Klepetko in de nacht van maandag op dinsdag. Lauda is 70 jaar geworden.


Lauda was de laatste jaren vooral bekend als adviseur van Mercedes. Zelf was de Oostenrijker vroeger echter ook een zeer succesvol coureur. Hij pakte 3 wereldtitels. In 1975, 1977 (met Ferrari) en 1984 (met McLaren).

Ongeluk
Toch stond Lauda vooral bekend om zijn ernstige ongeluk in 1976. Op de Duitse Nürburgring kreeg hij materiaalpech en knalde tegen de vangrail. Zijn auto vloog in brand. Lauda werd gered, maar liep zware brandwonden op.

Wonder boven wonder zat Lauda 42 dagen later alweer in zijn racewagen. Hij verloor dat jaar het WK op 1 punt van zijn Engelse rivaal James Hunt. Een jaar later pakte hij z’n revanche door toch weer de wereldtitel te pakken. Een prachtige prestatie, gezien zijn ongeluk.

Comeback
In 1979 zei Lauda de Formule 1 vaarwel en werd hij zakenman. Hij ging in de luchtvaart business en richtte Lauda Air op. Toch begon het racen weer te kriebelen en in 1982 maakte hij zijn rentree bij McLaren, waar hij in 1984 voor de 3e keer wereldkampioen mee werd. Hij won in 1985 zijn laatste GP op het circuit van Zandvoort. Hij kan zijn opvolger volgend jaar helaas niet meer de hand schudden..

Een jaar na zijn laatste wereldtitel stopte Lauda definitief als coureur. Hij ging nog meer z’n ding doen in de luchtvaarbranche. Wel vervulde hij nog rollen als teammanager bij onder meer Ferrari en Jaguar. Vanaf 2012 was hij adviseur van Mercedes.

Tekst loopt door onder foto/ Getty Images
Niki Lauda overleden

Gezondheidsproblemen
Lauda heeft dus een hele hoop kunnen doen na zijn ernstige ongeluk. Toch heeft zijn gezondheid flink geleden onder die crash in 1976. Hij moest 2 keer een niertransplantatie ondergaan en hij kreeg in augustus vorig jaar een longtransplantatie, nadat hij die zomer een longinfectie had opgelopen.

Hij herstelde redelijk van die longtransplantatie, maar zijn gezondheid bleef verre van goed.

Eerste reactie familie
,,In diepe rouw maken wij bekend dat onze geliefde Niki op maandag 20 mei in het bijzijn van zijn familie is ingeslapen. Zijn uitzonderlijke successen als sportman en zakenman zijn en blijven onvergetelijk’’, liet een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Laudamotion namens de familie weten.

,,Zijn onvermoeibare passie voor actie, zijn oprechtheid en moed blijven een rolmodel en een standaard voor ons allemaal. Weg van het publiek was hij een liefhebbende en zorgzame echtgenoot, vader en grootvader. Hij zal enorm worden gemist.’’