🎥 | Grandioze zege op tactiek voor bandenmeester Verstappen

9 augustus 2020

Max Verstappen heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de 70th Anniversary GP te winnen. De Nederlander startte als enige van de toppers op hard en versloeg zo de Mercedessen, waarvan Lewis Hamilton 2e werd en polesitter Valtteri Bottas 3e.


In de 1e bocht ging het direct helemaal mis voor Sebastian Vettel, want de 4-voudig wereldkampioen uit Duitsland ging in de rondte en zakte terug naar de laatste plaats. Vooraan passeerde Max Verstappen direct Nico Hülkenberg in de Racing Point. Bottas had heel even druk van Hamilton, maar pakte daarna een prima voorsprong op zijn teamgenoot.Verstappen houdt het spannend
Verstappen startte op harde banden en koos daarmee een andere strategie dan de rest van de toppers. Daardoor kon hij in zijn 1e stint langer doorrijden dan Mercedes, wat hem strategisch voordeel kon opleveren. Na de vroege stops van Bottas en Hamilton bouwde hij aan een voorsprong zodat hij na een pitstop vóór de leiders in het kampioenschap kon komen.Red Bull lekker
De harde banden deden het een stuk beter op de Red Bull dan op de Mercedes. Halverwege de race had Verstappen (zonder stop) een voorsprong van 19 seconden opgebouwd. Juist op dat moment ging Verstappen naar binnen voor nieuwe banden, medium deze keer. Nét achter Bottas kwam hij weer naar buiten. Via de strategie pakte hij dus Hamilton al.

Inhalen en stoppen
In de 27e ronde, zijn 1e na zijn stop, haalde hij Bottas op de baan in met zijn nieuwe mediumbanden. Lekker! 5 ronden later gaf Verstappen de leiding aan Hamilton, door samen met Bottas voor de 2e keer de pits in te duiken voor harde banden. Logisch, want die gingen een stuk lekkerder. De Brit probeerde een 1-stopper met flinke blaren op zijn rubber.
Slotfase
Helaas voor Hamilton lukte dat niet en moest hij 11 ronden voor het einde nog eens naar binnen voor nieuwe banden. Hij kwam achter Charles Leclerc uit de pits op de 4e plek, met een achterstand van meer dan 10 seconden op raceleider Verstappen. Die had op zijn beurt 5 seconden op Bottas. De Fin moest een paar ronden voor het einde de 2e plaats nog aan Hamilton, die op nieuwere banden stond, laten.

Max wint!
De hele race had Verstappen zijn auto en banden het beste onder controle. De Pirelli's deden het op de Red Bull Racing ook beter dan op de Mercedessen, die ook wat last leken te hebben van de warmte. Hoe dan ook, maakt niet uit, Verstappen verslaat de almachtige Mercedessen!

Uitslag
1. Verstappen
2. Hamilton
3. Bottas
4. Leclerc
5. Albon
6. Stroll
7. Hülkenberg
8. Ocon
9. Norris
10. Kvyat