‘Halo zorgde ervoor dat kop van Leclerc er niet afvloog in crash met Alonso’ (video)

6 december 2018

De crash tussen Charles Leclerc en Fernando Alosno zag er spectaculair uit tijdens de Grand Prix van België, maar het had heel anders af kunnen lopen zonder de halo. Dat blijkt uit onderzoek van de FIA, schrijft Motorsport. Zonder de bescherming zou het hoofd van Leclerc zijn geraakt.


(Check de crash vanaf 00:35 in de video hierboven)

Leclerc werd tijdens de crash in La Source-hairpin 'slechts' geraakt door enkele kleine brokstukken van de wagen van Alonso. Was de halo er niet geweest, dan was er zéker contact geweest stelt Adam Baker, FIA's Safety Director.

"Op basis van onze beschikbare data en beelden kunnen we er zeker van zijn dat Alonso's wiel het hoofd van Leclerc niet zou hebben geraakt. Maar we geloven wel dat de wing endplate van Alonso het vizier van Leclerc zou hebben geraakt, al is het moeilijk om de impact van dat contact precies in te schatten."

Bevindingen FIA
Het rechtervoorwiel van Alonso ramde de halo van Leclerc, maar wonderbaarlijk genoeg bleef die heel. Verder kwam de FIA Global Institute tot de volgende bevindingen:

- Allereerst dat de impact van de crash 58kN bedroeg, 46% van de voorgeschreven maximale belasting voor de bevestigingspunten van de halo aan het chassis.
- Als het wiel van Alonso Leclercs hoofd wel had geraakt met een vergelijkbare kracht, dan had de Monegask serieus hoofdletsel kunnen oplopen bij het incident.
- Een deel van de redding zit in remmende werking van wiel en ophanging. Door de massa en ontwerp van het wiel en de sterkte van de ophanging is niet het volledige massa van de auto op de halo terecht gekomen. Mocht dit wel het geval zijn, dan is de geschatte impact 30kJ (gebaseerd op 840kg bij 30km/u). Een dergelijke impact zou zonder halo zeker dramatische gevolgen hebben voor het hoofd van de coureur. De huidige halo is echter ook niet in staat al deze energie volledig op te vangen, waardoor de veiligheidsmaatregel (zonder het wielontwerp en sterke ophanging) alsnog zou zijn beschadigd of wellicht bezweken.
- Eigen onderzoek van Sauber heeft bevestigd dat de halo, de bevestigingen daarvan aan het chassis en het chassis zelf niet zijn beschadigd of vervormd door het contact met Alonso's wiel.

Bron: Motorsport