Hamilton 'steelt' de winst van Max in Hongarije (video's)

admin • 18:48, 04-08-2019 / Laatste Update: 18:45, 05-01-2024

Max Verstappen heeft een fascinerende Grand Prix van Hongarije maar nét verloren. Van begin tot einde was hij in gevecht met de machtige Mercedes van wereldkampioen Lewis Hamilton, maar moest in de 67e ronde opgeven. De Brit won maar weer eens een race.

De ster van de openingsfase was wel Valtteri Bottas, in negatieve zin dan wel. Begonnen vanaf P2 zat hij gevangen tussen Verstappen en Hamilton in de 1e bocht, waardoor hij zich verremde. Een paar bochten later raakte hij zijn teamgenoot en verremde hij zich weer. Nadat hij Leclerc een tik gaf, moest hij naar binnen met een kapotte voorvleugel. Drama en de laatste plaats voor de Fin.

Toro Rosso kleurt de race

Verstappen en Hamilton kwamen prima door de openingsfase heen en bleven tot de 1e stops vlakbij elkaar. Daniel Ricciardo begon door een motorwissel achteraan en zorgde voor wat plezier met een paar inhaalacties. Het leukste gevecht werd echter verzorgd door Toro Rosso. Daniil Kvyat - bij de vorige race nog 3e - en Alex Albon vochten bocht na bocht met elkaar, met de Rus als winnaar. Heerlijk!

Spanning

Verstappen had in de eerste 25 constant Hamilton binnen 2 of 3 seconden achter zich en moest een goede pitstop maken om voor te blijven. Dat lukte goed, ook omdat Mercedes hun wereldkampioen 6 ronden langer buiten hield. Vervolgens reed Hamilton ná zijn stop een gat van 6 seconden binnen no time dicht. Een bloedstollend gevecht ontspon zich in de 39e ronde om de leiding in de wedstrijd.

Max vs. Lewis

Na de poging moest Hamilton even wat afstand nemen om de auto te koelen, maar na een ronde of 10 kwam hij weer binnen 1 seconde - en kon hij dus DRS gebruiken om Verstappen in te halen. Écht proberen deed hij echter niet. Sterker: Mercedes besloot te gokken en Hamilton binnen te halen voor een 2e stop. Met vers rubber zou de Brit het gat met Verstappen zomaar eens heel snel kunnen dichtrijden.

Finale

Met een supersnelle Hamilton achter zich moest Verstappen het hoofd koel houden. Helaas waren de banden op en in de 66e ronde van 70 zat Hamilton er vlak achter. Helaas kon de Nederlander het niet houden. In de 67e ronde pakte Hamilton onze landgenoot in de 1e bocht en reed rustig naar de overwinning. Max wisselde nog naar zachte banden voor de snelste raceronde en kreeg daardoor 1 punt extra.