Hoondert door een maanlandschap in ‘Dakar’

9 januari 2015

René Manders/Fotopersburo Van de Meulenhof
Hoondert door een maanlandschap in 'Dakar'

ANTOFAGASTA - Als ze gisteren tegen Adwin Hoondert hadden gezegd dat hij op de maan reed, in plaats van ergens tussen Cópiapo en Antofagasta in Chili, had hij het geloofd.

De vijfde etappe van de Dakar Rally 2015 was een lange (458 kilometer) door een lege woestenij van stenen, kuilen, gravelpaden zover het oog reikt en een berg feshfesh (fijn zand) waar je misselijk van werd.

De coureur uit Hoedekenskerke finishte in zijn DAF truck als 28e. Adwin Hoondert vond er weinig bekoorlijks aan. Het was niet spectaculair, maar wel tricky. Op de stenen die verstopt lagen onder een dikke laag feshfesh reed hij een paar banden kapot. ,,Met de truck rijden we er redelijk gemakkelijk overheen, maar ik heb wel een paar jeepjes zien liggen. Die vinden die grote stenen niet fijn. Kunnen ze niet tegen."

Het was juist de feshfesh die het link maakte. De meelachtige substantie dwarrelt hoog op en blijft lang hangen. ,,Als er een andere truck voorbij kwam, moest ik tien minuten wachten voordat ik weer wat zag. Er kwam een heleboel van die rommel naar binnen gewaaid."

Op die paar kapotte banden na, was het uiteindelijk geen slechte dag. Voor middernacht in het bivak, geen noemenswaardige problemen en de 28e tijd – tot op de seconde dezelfde als Aart Schoones: 6 uur, 22 minuten en 15 seconden. ,,Zorgen dat we niet achterop raken is nu het belangrijkste," wist Hoondert. ,,Na dat geklier in de duinen was een dag als deze eigenlijk nog niet zo verkeerd. Dat was wel even een lastig klusje. Er zo krijgen we nog wel een paar klusjes. Ik geef er niks meer om. Laat maar komen."