In memoriam: Anthoine Hubert, het 2e overleden Franse toptalent

BSR

admin • 21:56, 31-08-2019 / Laatste Update: 21:45, 07-01-2024

Het was om te janken wat er zaterdagmiddag gebeurde op het circuit van Spa-Francorchamps. Een noodlottig ongeluk waarbij vele coureurs betrokken waren en er 1 overleed: Anthoine Hubert, de 22-jarige Fransman uit Lyon die een grote toekomst werd voorspeld.

Die grote toekomst was vooral gebaseerd op zijn mooie vorige seizoen, toen Hubert kampioen werd in de GP3 (tegenwoordig Formule 3), de voorloper van de Formule 2. Hij won toen 2 races en stond 11 keer op het podium. Ook dit jaar was hij al fijn op dreef: in zijn 1e F2-jaar pakte hij al 2 overwinningen en stond hij knap 8e in het kampioenschap in bepaald niet de beste auto.

Karttalent

Zoals zoveel goede coureurs was Hubert een goed karter. Al vanaf jonge leeftijd ging hij de kartcircuits af en won hij kampioenschappen. In 2011 en 2012 werd hij 3e in het wereldkampioenschap tot 18 jaar. Een jaar later maakte hij zijn debuut in de echte autosport, in de Franse Formule 4. Hij domineerde die klasse en won 11 races, waardoor hij met overmacht kampioen werd.

Meer succes

Hubert promoveerde naar de Eurocup Formula Renault 2.0, een traditioneel sterk bezette klasse die eerder door onder andere Valtteri Bottas, Pierre Gasly en Lando Norris werd gewonnen. In zijn 2e jaar won hij zijn 1e race en mocht hij 7 keer het podium beklimmen. Daarmee verdiende Hubert een plekje bij Van Amersfoort in de Europese Formule 3, waar ook Max Verstappen heeft gereden.

Belofte

De ster van Hubert was snel rijzende en ook in de F3 pakte hij in 2016 direct zijn 1e overwinning, op het stratencircuit van Norisring in Duitsland. Ook stond hij een paar keer op het podium, onder meer op Spa-Francorchamps. Zijn debuutseizoen in de GP3 was al sterk in 2017: 4 podiums en 5 snelste raceronden zorgden ervoor dat Renault hem oppikte voor het juniorprogramma.

GP3-kampioen

En toen was Hubert vorig jaar dus de beste in de GP3-klasse, die er eerder al voor zorgde dat mannen als Bottas, Daniil Kvyat, Esteban Ocon, Charles Leclerc en George Russell in de F1 kwamen. Bij Renault was alleen even geen plek, waardoor hij eerst naar de F2 moest. Dit seizoen pakte Hubert prachtige overwinningen in Monaco en 'thuis' in Paul Ricard.