IndyCar-topper Rinus van Kalmthout komt woensdag met ‘doorbraakcontract’ voor 2020

15 november 2019

Volgende week geeft de 19-jarige racetalent Rinus van Kalmthout, die al weken wordt gelinkt aan een stoeltje in de IndyCar-series, uitsluitsel over zijn toekomst. Een contract in Amerika voor 2020 is getekend, alleen de details blijven nog even geheim. Dit schreef AD-journalist Arjan Schouten!


De coureur uit Hoofddorp was de laatste 3 jaar al actief in Amerika in een zogenaamd Road to Indy-programma. Het laatste jaar werd hij vice-kampioen in de 'Indy Lights'. Dat is de opstapklasse waarin talenten vechten voor promotie naar de grote IndyCar-series. Het lijkt er nu sterk op dat die promotie er ook daadwerkelijk komt voor Van Kalmthout, die in Veghel een contract voor 2020 gaat presenteren.

Op de radar
Van Kalmthout, die vrijdagmiddag niet bereikbaar was voor commentaar, reed zich dit jaar namens Juncos Racing prominent in de kijker bij de grote teams. Al 2 keer testte hij voor het grote Ed Carpenter Racing, toevallig het team waar Spencer Pigot vrijdag bekendmaakte na 4 actieve seizoenen niet meer terug te keren als coureur.

Naast Van Kalmthout werd ook Formule 1-coureur Nico Hülkenberg de laatste dagen in de Amerikaanse media meerdere keren gelinkt aan het team. In niemand minder dan Arie Luyendijk heeft Van Kalmthout de laatste jaren de best mogelijke mentor gehad in Amerika.

Dutch delight
Luyendijk won zelf 2 keer de belangrijkste Indy-race de Indy 500, reed 3 volledige seizoenen mee in de IndyCar en is nog altijd een man die deuren opent in de Amerikaanse racewereld. Robert Doornbos was in 2009 de laatste Nederlander in de IndyCar-series, die komend jaar starten op 15 maart in St. Petersburg, Florida.