Dit is de reden dat Vettel een zwaardere straf kreeg dan Stroll

9 september 2019

BSR/Lapresse Marcella Gastini

De Formule 1-race van Monza zat bomvol spektakel. Charles Leclerc en Lewis Hamilton streden lang voor de 1e plaats en daarachter werd er ook volop ingehaald, maar er werden ook net zoveel fouten gemaakt. De meest in het oog springende komen op naam van Sebastian Vettel en Lance Stroll. Beide coureurs reden onveilig de baan op, maar kregen niet dezelfde straf. Dit is waarom.


Spinnen en onveilig de baan op
Voor wie het niet gezien heeft, even een kleine recap (en een complete samenvatting van de race onderin). In de 6 ronde van de Grand Prix spinde Vettel met zijn Ferrari en kwam hij op een onveilige manier de baan op. Hierbij tikte hij Racing Point-coureur Lance Stroll aan, die ook spinde en óók onveilig de baan opkwam. In het geval van de Canadees raakte hij gelukkig niemand, al wist Pierre Gasly hem nipt te ontwijken.

Straffen Vettel en Stroll
Na kijken van de sportcommissarissen van de FIA kreeg Vettel een een stop and go-penalty van 10 seconden, terwijl Stroll slechts een drive through kreeg. Ook kreeg Vettel 3 strafpunten op zijn racelicentie, tegenover 2 van Stroll. Hoe komt dat? Michael Masi gaf bij GPUpdate tekst en uitleg.

"Het verschil tussen beide incidenten was dat de straf van Sebastian in 2 delen opgesplitst kan worden: de 1e voor een onveilige terugkeer op de baan en het 2e deel voor het veroorzaken van een aanrijding", zei Masi. "In het geval van Lance en Pierre keerde de coureur enkel op een onveilige manier terug op de baan. Dat is het verschil tussen beide straffen.

Heb je de GP van Monza gemist of wil je 'm nog een keer terugkijken? Hieronder check je de vele hoogtepunten!