Kwalificatie Formule 1 op de schop na geheime stemming in Monza: zo gaat het in 2020

17 september 2019

Getty Images

Binnen de Formule 1 willen ze dolgraag het systeem van de kwalificatie veranderen. Nu wordt er zoals je weet in 3 Q's gereden en vallen er telkens een haffel coureurs af. Daar stappen ze volgend jaar vanaf. Express schetst een beeld hoe Liberty Media het vanaf 2020 wil gaan doen.


Dan wordt er namelijk niet meer in 3 kwalificaties gereden, maar volgt waarschijnlijk een 'mini-race' die gaat bepalen vanaf welke plek de coureurs starten. Alle regeltjes en voorwaarden moeten nog worden vastgesteld, maar het zou kunnen gaan om een 'sprintrace' van 45 minuten.

Geheime stemming
De hoge piefen van de Formule 1 waren het al langer met elkaar eens: de huidige manier van kwalificeren kan niet meer. Dat werd bevestigd door de dramatische Q3 van vorige week in Monza. Daar weigerden de coureurs in de slotfase gas te geven, omdat ze anders de concurrentie zouden helpen.

Lees ook: Waarom Q3 in Italië compleet mislukte (video)

"Alle teams hebben ja gestemd, inclusief wij", sprak teambaas Mattia Binotto tegenover La Gazzetta dello Sport over een geheime stemming die plaatsvond tijdens de Grand Prix van Italië. "Dus in 2020 gaat het gebeuren."

Zo gaat het nu

Q1
Duur: 18 minuten
Geëlimineerden: 16-20

Q2
Duur: 15 minuten
Geëlimineerden: 11-15

Q3
Duur: 10 minuten