🎥 | LANCE STROLL glibbert en glijdt in superspannende kwalificatie naar pole position, Verstappen P2

14 november 2020

BSR Agency

In een waanzinnige kwalificatie voor de GP van Turkije is niemand minder dan Lance Stroll de winnaar geworden van pole position. De Canadees van Racing Point was sneller dan Max Verstappen, die het met P2 moest doen. Heel zuur voor de Nederlander, die vanaf vrije training 1 tot en met Q2 in de kwalificatie de beste coureur was. Hij moet Stroll dus voor zich laten en Sergio Perez start op P3.


De kwalificatie begon heerlijk chaotisch, want het regende flink in Istanbul. Max Verstappen wilde als eerste naar buiten op intermediates, maar had dat beter niet kunnen doen. Binnen no-time spinde hij en klaagde hij de rest van Q1 over te weinig grip.
Rode vlag
Je zag meteen dat het een hele opgave zou worden om een fatsoenlijke kwalificatie te krijgen. Iedereen gleed over het circuit met 20 kilometer per uur. Niet gek dus ook dat er een rode vlag kwam met nog 7 minuten te gaan in Q1. Verstappen had het geluk dat hij toen net op P15 stond, met 0,007 seconde voor op P16 (en dus einde kwalificatie) van Charles Leclerc.
Nog een rode vlag
Na een dik half uur van dweilen met de kraan open, ging de sessie eindelijk weer verder. Maar ook die duurde weer niet lang. Romain Grosjean gleed binnen 3 minuten volledig van de baan het grind in. Hij kreeg z'n wagen er niet meer uit en dus kwam er weer een rode vlag, met nog 3,5 minuut op de klok. Problemen voor Leclerc op P16!
Verstappen alsnog snelste in Q1
In het restantje van Q1 reed Verstappen van het randje van uitschakeling naar plek 1. Eigenlijk verbeterde iedereen zich, waardoor de gebruikelijke uitvallers de kwalificatie moesten verlaten: Latifi, Russell, Grosjean, Magnussen en Kvyat.
Klagende Magnussen, onderzoek naar rondetijden
In Q2 was het nog wel wat glibberen en glijden, maar echt veel gespind werd er niet meer. Dus vonden de coureurs langzaamaan meer zelfvertrouwen en telkens wat secondes terug. Maar tijdens Q2 kwam Kevin Magnussen over de boordradio én in een interview met Jack Plooij klagen over Q1. Hij werd uitgeschakeld omdat hij zijn rondetijden wel afbrak onder de gele vlaggen, terwijl hij zag dat zowat alle andere coureurs gewoon door bleven reden. De race-organisatie was het daar op zich wel mee eens en onderzoekt al die rondetijden. Alfa Romeo's naar Q3!
Uitvallers in Q2: Gasly, Sainz, Leclerc, Vettel en Norris. Heel knap: Giovinazzi én Raikkonen mochten naar Q3! Verstappen reed wéér de snelste tijd, wat hij ook al deed in de 3 vrije trainingen en in Q1. Dus restte nog een heel spannende Q3!
Verstappen en Perez knokken
Ook in de 1e fase van Q3 was Verstappen oppermachtig. Hij reed iedereen, behalve Sergio Perez op meerdere SECONDEN, dus moest de concurrentie aan de bak. De Mexicaan van Racing Point durfde het als eerste aan op intermediates en reed zodoende sneller dan Verstappen op full wets. Verstappen hoorde de tijd van Perez en dook meteen naar binnen om ook die groene bandjes onder z'n wagen te laten zetten.

Superspannend
In de superspannende laatste 3 minuten ging ook Racing Point-coureur Lance Stroll onder de tijd van Verstappen door naar P2, maar ging Max even later weer sneller dan Stroll. Dus kwam het op zijn laatste ronde aan of hij Perez er nog onder zou krijgen. Maar in die laatste rondes ging Stroll op zijn beurt weer SNELLER dan zijn teamgenoot. Verstappen kwam daar niet meer aan, waardoor Racing Point op P2 eindigde achter Stroll. Perez werd 3e. Het wordt de allereerste keer ooit dat Stroll op pole position mag starten.