Lewis Hamilton kookt over van woede vanwege Floyd: ‘Spreek je uit!’

3 juni 2020

AFP

Lewis Hamilton kan er maar niet over uit wat er vorige week in de Verenigde Staten gebeurde met George Floyd, de zwarte arrestant die door hardhandig politie-optreden om het leven kwam. Waar hij afgelopen weekend klaagde over dat het vanuit de Formule 1-wereld angstvallig stil bleef, komt de Brit nu weer met een emotioneel statement.


"De afgelopen week is inktzwart geweest. Het is me niet gelukt mijn emoties in bedwang te houden. Ik voel zoveel woede, verdriet en onbegrip over wat ik gezien heb”, schrijft de zesvoudig wereldkampioen Formule 1 op sociale media.

'Ik kook over van woede'
"Ik kook over van woede over het gebrek aan respect voor het leven van anderen. De onrechtvaardigheid waar we keer op keer in de hele wereld mee te maken krijgen, moet stoppen.”

'Spreek je uit!'
Hamilton zegt dat iedereen van kleur weet hoe het is om met racisme geconfronteerd te worden. "Will Smith verwoordde het uitstekend. Racisme wordt niet erger, maar het wordt nu vastgelegd op camera. Helaas komt racisme niet alleen voor in de Verenigde Staten. Spreek je hier alsjeblieft tegen uit, ongeacht je huidskleur.”

Formule 1-collega's
De oproep die Hamilton deed aan Formule 1-collega’s om zich uit te spreken had direct effect. Onder anderen Daniel Ricciardo (‘genoeg is genoeg, we moeten samen optrekken’), Nicholas Latifi (‘dit moet stoppen, gerechtigheid voor George’), Lando Norris (‘black lives matter’) en Charles Leclerc (‘racisme moet worden aangepakt met daden, niet met stilte’) kwamen kort daarna met een duidelijk statement.