Lewis Hamilton na GP van Groot-Brittannië slachtoffer van racisme op internet

19 juli 2021

Getty Images
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton is na zijn zege van de Grote Prijs van Groot-Brittannië volgens verschillende Engelse media racistisch beledigd op internet. Volgens Sky Sports zouden er onder meer emoji’s van een aapje geplaatst zijn bij berichten van Mercedes, de ploeg van Hamilton, op Instagram.


Het is onbekend wie de regerend wereldkampioen racistisch hebben beledigd. Hamilton heeft zich de afgelopen jaren vaak ingezet voor Black Lives Matter, de beweging die zich inzet tegen alle vormen van racisme, inclusief politiegeweld. Reuters heeft Facebook, eigenaar van Instagram, om opheldering gevraagd. Het persbureau heeft nog geen antwoord ontvangen. De Britse premier Boris Johnson riep vorige week socialemediabedrijven op om de strijd tegen racisme op internet aan te gaan.

Niet alleen in Engelse media. Ook op Nederlandse sites was Hamilton het slachtoffer van racisme. Zo was de bekende Formule 1-website Racingnews365.nl genoodzaakt om de reactiemogelijkheid op hun site uit te schakelen. "We schrokken van de crash van Verstappen, maar we schrokken nog veel meer van de reacties op deze website. Als je meent dat discriminatie normaal is, ben je bij ons aan het verkeerde adres."

De Brit Hamilton won op Silverstone, nadat hij Max Verstappen van de baan had gereden. Hij kreeg wel 10 strafseconden voor zijn actie richting de Nederlander. Verstappen en de leiding van Red Bull vonden die straf niet genoeg. "De gegeven tijdstraf helpt ons op geen enkele manier en doet geen recht aan Lewis' gevaarlijke manoeuvre op de baan. Ik vind het respectloos en onsportief om het gejuich na de wedstrijd te zien terwijl ik nog in het ziekenhuis was, maar we moeten verder", zei Verstappen.