🎥 | Lewis Hamilton vertelt over pijnlijkste F1-herinnering: ‘Publiek droeg blackface en niemand zei er wat van’

28 oktober 2021

Lewis Hamilton heeft in een interview met Wall Street Journal (WSJ) verteld wat zijn pijnlijkste Formule 1-herinnering is. En het is geen gridstraf of misgelopen WK-titel.


Het is een veel serieuzer incident: in 2008 had een groepje toeschouwers bij de Grand Prix van Spanje zich gehuld in blackface. Oftewel: zwarte schmink. Ze droegen t-shirts met de titel: 'We zijn de familie van Lewis Hamilton'.

De Britse coureur begreep helemaal niks van de actie. Blackface wordt namelijk gezien als zeer racistische daad. Vandaar ook de discussie in Nederland over Zwarte Piet. Vaak wordt die schmink toegepast om een karikatuur van een persoon van kleur op te voeren.

Pijn
"Ik herinner me de pijn die ik die dag voelde. Maar ik vertelde het tegen niemand", vertelt Hamilton aan WSJ. "Niemand zei er verder iets van. De hele F1-industrie vond het kennelijk normaal."

De Mercedes-coureur vindt dat er meer personen van kleur actief moeten worden in de Formule 1. "Ik rijd nu al een jaar of 15 rond. Er is weinig veranderd. Dat frustreert me."