Max naar plek 5 in Hongarije na chaotisch begin, Vettel wint

30 juli 2017

Getty Images

Max is tijdens de GP van Hongarije op dezelfde plek geëindigd als hij was gestart, maar zo simpel verliep de race niet. Gelijk na de start kwam hij in de problemen met Daniel Ricciardo. Waardoor z'n teamgenoot uitviel en hij zelf een penalty kreeg. Sebastian Vettel won de race, Raikkönen werd 2de, Bottas 3de en Hamilton eindigde op P4.


Verstappen mocht zondag vanaf P5 gaan proberen de klassieke grote 4 voorbij te knallen op de Hungaroring. Van tevoren dacht hij dat hij wel iets kon klaarspelen bij de start en in de 1ste bocht, want daarna zou het lastig worden tegen de sterkere motoren van Ferrari en Mercedes.

Max knalt op Ricciardo
Die start van de Nederlander was goed. Hij zat al snel naast de Mercedessen, maar moest in de 1ste bocht toch toegeven. Hij ging even wijdt, maar kwam weer terug in de baan. Met een hoge snelheid ging hij de binnenbocht van de 2de bocht in, naast Daniel Ricciardo. Hij ging iets té snel. Hij remde vol, blokkeerde, kreeg onderstuur en raakte Ricciardo met zijn rechterwiel op het bodywork.

Ricciardo out, Max penalty
Daardoor ontstond schade bij Ricciardo en er liep allemaal vloeistof uit z'n bolide. Hij verloor vermogen en werd daardoor een paar bochten later aangetikt. Hij spinde, einde wedstrijd, want z'n auto wilde niet meer verder. De jury oordeelde later dat Max 10 seconde penalty verdiende. Balen!

Ricciardo is heul erg boos
Ricciardo was niet blij met z'n teamgenoot. Hij vroeg over de radio: 'Was dat wie ik denk dat het was?' Het antwoord luidde 'ja'.  'Hij heeft het verkeerd ingeschat', zei Ricciardo daarop over Max.

Later, nog tijdens de race, reageerde Ricciardo over de confrontatie met zijn teammaatje. "Ik wist dat hij als enige dichtbij was en toen ik iets voelde wist ik dat hij het was. Ik was echt verrast toen ik iets voelde, Hij remt veel te laat. Hij verloor posities en dat wilde hij goed maken. Ja, ik ben natuurlijk boos op hem, daar was gewoon geen excuus voor. We zullen zien wat ik tegen hem zal zeggen. Ik verwacht van hem dat hij reageert als een man en hoop dat hij een excuus geeft. Anders hebben we grotere problemen", zei een pissed off Ricciardo.

Ferrari-macht
De Ferrari's kachelden ondertussen lekker door en hadden al gauw een lekker gaatje op de rest van de coureurs. Het gat was bijna 10 seconden na 20 rondjes in de race.

Grosjean moet eraf door fout van monteurs
Romain Grosjean had behoorlijk wat pech. Doordat 1 van de monteurs in de pits niet genoeg tijd had om een wiel goed te bevestigen, kwam een wielmoer tijdens de race los te zitten.De monteur gaf het nog aan door met zijn armen een groot kruis te maken, maar toch lieten ze Grosjean de pits uit gaan. Even later moest Grosjean de strijd staken.

Max op P1
Even reed Max op P1. Na 30 rondjes begonnen de Ferrari's en Mercedessen de pits in te druppelen. Verstappen reed daarna op 10 seconden voorsprong op Vettel, maar moest wel nog de pits in én zijn 10 seconden penalty incasseren. Hij reed wel voor het eerst in 2017 op pole position!

Di Resta
Paul di Resta was in 2013 voor het laatst actief in de F1. Zondag reed hij in plaats van de zieke Felipe Massa en hij moest duidelijk wennen. Hij reed op de laatste plaats Raikkönen een beetje in de weg, en die was daar niet bepaald blij mee.

Vettel heeft problemen, Hamilton opent de aanval
Vettel kreeg op een gegeven moment een probleem met zijn stuur. Dat stond namelijk een beetje naar links en niemand wist waarom. Hij moest daardoor de curbs vermijden en was daardoor wat minder snel dan gebruikelijk. Omdat hij zijn teamgenoot Raikkönen een beetje ophield en Bottas niet erg veel dichterbij kwam, mocht Hamilton z'n teamgenoot voorbij. Hamilton was namelijk wél snel en opende daarmee, na een ronde of 50 gereden te hebben, de jacht op de beide Ferrari's.

Hamilton kwam rondje voor rondje steeds dichterbij. Raikkönen voelde zijn hete adem, maar kon en mocht Vettel ook niet voorbij. Ook Max schoof steeds verder op richting Bottas. Dat deed hij door z'n bolide zelfs eventjes weg te laten glijden. Hij pushte z'n Red Bull tot het uiterste.

Di Resta out
Di Resta, de invaller, haalde het einde bijna, maar moest stoppen omdat er iets mis was met zijn Williams-bolide. Wat sneu.

Max probeert nog wat
Verstappen sloot aan bij Bottas, met nog 4 ronden te gaan. De Mercedes-coureurs kregen te horen dat ze rekening moesten houden met de Nederlander, want hij reed op jongere banden en was sneller.

Toch gebeurde er niets meer, behalve dat Hamilton Raikkönen weer voorbij liet, vlak voor de finish. Hij mocht eerder in de race passeren, maar zonder resultaat, dus Bottas kreeg z'n plekkie terug. Vettel won de race Raikkönen werd 2de. Bottas eindigde dus op P3 en Hamilton op plek 4. Max Verstappen kon er niets meer aan doen en eindigde op dezelfde plek als hij gestart was.

Als kers op de taart reed niemand minder dan Fernando Alonso de snelste rondetijd van de dag. Wat een held!