🎥 | Meesterbrein Red Bull verklaart strategie in Hongarije: ‘Daarom kozen we voor de zachte band’

1 augustus 2022

Max Verstappen won zondag op gruwelijke wijze de Grand Prix van Hongarije. De Nederlander zoefde vanaf P10 iedereen voorbij op weg naar P1. Maar Hannah Schmitz verdient ook applaus voor de zege van Verstappen. Het meesterbrein van Red Bull bepaalde in samenspraak met Christian Horner en de engineers van Verstappen en Sergio Pérez dat ze op de zachte band moesten beginnen.


In gesprek met Any Driven Monday legt Schmitz de keuzes uit. Het was eigenlijk de bedoeling dat beide Red Bulls op de hardste band zouden starten omdat ze vanaf P10 en P11 begonnen.

Klagende coureurs
Omdat het normaal gesproken lastig inhalen is op de Hungaroring wilde Red Bull in eerste instantie op de harde band starten zodat Verstappen en Pérez langer door konden rijden. Maar door de eerdere regenval in Hongarije was de baan nog vochtig. Op weg naar de grid klaagden beide coureurs al over weinig grip, terwijl ze op de softs reden.

Dus besloot Schmitz samen met de engineers van Verstappen en Pérez en teambaas Horner over te gaan op een ander plan. De rest is geschiedenis. Op de zachtste band haalden Verstappen en Pérez de nodige coureurs in. Daarna werd er een succesvolle undercut gepleegd op Lewis Hamilton. Kortom, voor Schmitz was het dolle pret in Hongarije. "Het was veel leuker dan bijvoorbeeld een eenstopper", zei de strategist in het interview hierboven.

Lof van Verstappen
Verstappen bedankte zijn team na zijn overwinning, maar één iemand in het bijzonder. "We hebben veel goede jongens en meiden in het team. Vandaag denk ik dat Hannah waanzinnig kalm was, en ze is heel goed", zei Verstappen tegenover F1.com.

Schmitz in actie achter de pitmuur in Hongarije - © Getty Images