‘Mercedes probeerde Fernando Alonso’s podiumplek te jatten in Saoedi-Arabië’

22 maart 2023

Getty Images
fernando-alonso-mercedes-martin-brundle

Fernando Alonso eindigde als 3e bij de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Het duurde echter even voordat de Spanjaard definitief zeker zijn 100e podiumplek in de Formule 1 binnen had. Hij kreeg van de FIA een straf van 10 seconden, die even later terug werd gedraaid. Volgens Sky Sports-journalist Martin Brundle zat Mercedes achter die straf.


"De wedstrijdleiding is op deze mogelijke overtreding van de regels gewezen, vermoedelijk door Mercedes", schreef hij in zijn column. Niet gek, want George Russell eindigde achter Fernando Alonso als 4e. Zonder die straf werd de Brit 3e.

Ocon
Alonso kreeg 10 seconden tijdstraf voor het niet juist inlossen van zijn 1e tijdstraf van 5 seconden. De pitcrew van Aston Martin mocht de wagen van de Spanjaard voor 5 seconden niet aanraken bij de pitstop, maar plaatste toch een krik tegen de achterkant. Officieel mag dat niet en een race eerder in Bahrein kreeg Esteban Ocon daarvoor ook nog 10 seconden straf.

'Beschamend'
Waarschijnlijk wees Mercedes de FIA daarop, waarna Aston Martin zich verdedigde. Het werd een 'welles, nietes-spelletje'. Daarin gaf de FIA uiteindelijk Aston Martin en Alonso gelijk. "Tegen de tijd dat Aston had ingebracht dat na gesprekken en eerdere voorbeelden was besloten dat de krikken de auto mogen aanraken, ging de trofee weer terug om Alonso's 100e podium in F1 te bevestigen. Het is nogal beschamend en dit gaat voor de komende race in Australië opgehelderd worden", aldus Brundle.

Déjà vu
Kijkend naar het verleden is het niet raar dat Mercedes zoiets doet. Zo probeerden ze in 2021 de wereldtitel van Max Verstappen terug te draaien door naar de Safety Car-regels te wijzen.