Natuurorganisaties horen rechter beslissen: circuit Zandvoort mag ‘gewoon’ (ver)bouwen

29 oktober 2019

ANP

Helaas pindakaas voor de natuurorganisaties die het natuurgebied rondom het circuit van Zandvoort wilden beschermen. De rechter heeft dinsdagochtend besloten dat de verbouwingen rondom de racebaan 'gewoon' door mogen gaan. Die verbouwingen zijn hard nodig, want anders kon de Formule 1-race in mei 2020 niet terugkeren in Nederland.


Volgens Stichting Duinbehoud en andere eisers had de provincie geen toestemming mogen geven voor graafwerk bij het racecircuit, omdat het leefgebied van beschermde rugstreeppadden en zandhagedissen erdoor wordt aangetast. Natuurorganisaties eisten dat de rechter het werk stillegde, maar die gaf daar geen gehoor aan.

Vergunning is binnen
De provincie Noord-Holland en de advocaten van het circuit stelden tijdens de behandeling van de zaak dat de gevolgen van de werkzaamheden beperkt en tijdelijk zijn. Het circuit heeft vorige week de natuurvergunning van de provincie gekregen die nodig is om onder meer tijdelijke tribunes te bouwen, grond te verplaatsen en nieuwe paden en een tunnel aan te leggen.

Meer stikstof
De rechtszaken zijn nog niet voorbij. Vrijdag is er een nieuwe zaak. Dit keer van milieuorganisatie MOB. Die hoopt de terugkeer van de Formule 1 tegen te houden met het argument dat het evenement leidt tot meer schadelijke stikstofuitstoot in het duingebied.