Weg met alle snelheid, de nieuwe F1-auto’s gaan ongeveer 3 seconden langzamer

31 oktober 2019

Nee mensen, voor de snelheid hoef je in 2021 niet naar de Formule 1 te kijken. Uit berekeningen van de FIA blijkt namelijk dat de nieuwe wagens gemiddeld zo'n 3 seconden per rondje langzamer zijn.


De berekeningen komen na de bekendmaking van de waslijst aan nieuwe regels die de Formule 1 vanaf 2021 invoert. Zo komt er onder meer een compleet nieuwe auto met een aantal zwaardere onderdelen. Deze zorgen er weliswaar voor dat de snelheid drastisch afneemt, maar ook dat je wagen niet bij elke touché uit elkaar valt.

Vergeet snelheid, denk aan 'raceability'
Nikolas Tombazis, die bij de FIA 'head of single-seater technical matters' is (een hele mond vol!), denkt niet dat het afnemen van de snelheid een groot probleem is. "We verwachten dat de rondetijd 3 tot 3,5 seconde langzamer wordt. Volgens ons is dat echter niet de belangrijkste parameter voor het spektakel. Wij zien 'raceability' als voornaamste doel. Er is niet gefocust op een bepaald prestatieniveau."

Ook gaat hij verder in op de technische dingen die de nieuwe bolides met zich meebrengen. "Het is onmogelijk om exact te voorspellen hoe het downforce niveau zich verhoudt ten opzichte van de huidige bolides. Het zal minder worden, al heeft de wagen die wij hebben ontwikkeld een respectabel prestatieniveau. Deze versie is ontwikkeld door een beperkte aerodynamica en met minder uren in de windtunnel dan een normaal team."

Benieuwd hoe alle nieuwe regels van de Formule 1 voor het seizoen 2021 eruit zien? Dan ben je hier aan het juiste adres!