‘Pijlsnelle Bottas gaat Hamilton van de zege houden in Oostenrijk’

27 juni 2019

Getty Images

Mercedes is dicht bij een uniek record in de Formule 1. Wint 1 van de 2 Mercedes-coureurs de Grand Prix van Oostenrijk, evenaart de renstal een stokoud record van McLaren. In 1988 won dat team 11 races achter elkaar. Mercedes won tot nu toe alle 8 de GP's in 2019 én de laatste 2 van 2018. De Zilverpijlen zullen er dus alles aan doen om Max Verstappen van zijn 2de zege op rij in Oostenrijk te houden. Dit is de Formule 1-preview van Sportnieuws.nl!


Inderdaad, Verstappen won vorig jaar de race in Spielberg. De Nederlander deed dat op de thuisbasis van zijn team: de Red Bull Ring. Een opvallend feitje is dat beide Mercedessen tijdens die race uitvielen. En dat terwijl Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zich op P1 en P2 kwalificeerden voor de race. Pijnlijk!

In de afgelopen jaren was Mercedes de absolute koning op de Red Bull Ring. Vanaf 2014 wordt de GP van Oostenrijk weer (tussen 2003 en 2014 een pauze) gereden en in die jaren domineerde het Duitse team. Alleen vorig jaar wonnen zij niet. We kunnen dus veel woorden aan de GP vuil maken, maar de kans dat Mercedes wint - zeker in deze vorm - is aannemelijk. Gelukkig hebben we nog genoeg om naar te kijken.

Tekst loopt door onder de foto.


Bijvoorbeeld de resultaten tussen 2 teamgenoten. In de Formule 1 vaak de beste manier om te bepalen wie er beter is.

Raikkonen vs. Giovinazzi
Het duidelijkste verschil is te zien bij Alfa Romeo. Die ploeg pakte tot nu toe 19 punten, allemaal op conto van Kimi Raikkonen. Teamgenoot Antonio Giovinazzi sprokkelde nog geen punt bij elkaar.

Magnussen vs. Grosjean
Ook bij Haas zijn de verschillen duidelijk. Kevin Magnussen pakte 14 van de 16 punten. De andere 2 zijn voor Romain Grosjean, die vorig seizoen al op de schopstoel zat. Dat de Fransman nog steeds bij Haas zit, is op zijn minst opvallend te noemen.

Verstappen vs. Gasly
En wat te denken van het verschil tussen Max Verstappen en Pierre Gasly? De Nederlander racete tot nu toe 100 punten bij elkaar, teamgenoot Gasly slechts 37. Omgerekend reed Verstappen 73% van de punten binnen voor Red Bull. Het is de vraag hoe lang de Fransman nog de tijd krijgt om zich te bewijzen. Hij zal snel zijn oude vorm - toen hij nog in een Toro Rosso reed - moeten vinden.

Geen circuit voor Hamilton
Terug naar de GP van Oostenrijk, want daar gaat het inmiddels om. Lewis Hamilton heeft het nog niet naar zijn zin op Red Bull-baan. Als we kijken naar alle actieve coureurs, zijn er 2 rijders die meer rondjes op kop hebben gereden in Oostenrijk dan Hamilton. Bottas leidt de dans met 72 rondjes op kop, Verstappen heeft er 51. Hamilton volgt dus op de 3de plek met 50 rondjes. Bottas was in 2017 ook de winnaar van de Oostenrijkse GP.

Voorspelling:

  1. Bottas

  2. Hamilton

  3. Verstappen