Preview: Braziliaanse GP + regen = heel veel plezier (video’s)

10 november 2016

ANP

Dit weekend staat de Grand Prix van Brazilië op het programma, de voorlaatste race van het Formule 1-seizoen. Niet voor het eerst in de geschiedenis wordt er regen voorspeld. En niet een paar druppels, maar heel veel water. In dat decor kan Nico Rosberg zondag wereldkampioen worden. Het enige wat hij hoeft te doen, is de wedstrijd te winnen. Lewis Hamilton staat op 19 punten 2e in het kampioenschap.


Het einde van een zinderend seizoen staat voor de deur. Het is het jaar waarin het team van Mercedes net als de 2 seizoenen ervoor domineert. Rosberg en Hamilton vechten al het hele jaar om het kampioenschap. Laatstgenoemde is de laatste paar races geweldig in vorm en wint alles wat er te winnen valt. Rosberg neemt ondertussen niet al te veel risico. Met 2e plaatsen wordt hij ook kampioen, weet de Duitser. Check hier hoe Rosberg dit weekend nog meer kampioen kan worden.

Verstappen
Voor Max Verstappen is het Autodromo José Carlos Pace in São Paulo een nieuwe kans om op het podium te komen. Zeker in de regen heeft de jonge Nederlander best kans op een plek bij de beste 3, of misschien zelfs een overwinning. Hij heeft aangetoond zeer goed te kunnen rijden in de regen. De Red Bull van Verstappen kan ook in droge omstandigheden goed uit de voeten op de Braziliaanse baan. Bochtensnelheid is hier nu eenmaal belangrijker dan topsnelheid, het vlak waarop Mercedes niet bij te houden is.

graphicgpbrazil
Titel
Verstappen doet niet mee om het kampioenschap, want die strijd gaat tussen Rosberg en Hamilton. De afgelopen 11 jaar werd de boel al vaak beslist in Brazilië. In 2005 en 2006 pakte Fernando Alonso zijn 2 wereldtitels. In 2007 had de Spanjaard weer een goede kans, maar toen was Kimi Raikkonen hem en teamgenoot Hamilton net te snel af. Een jaar later was de toen nog piepjonge Hamilton wel gelukkig: in een bizarre laatste race van het jaar troefde hij Felipe Massa op deze wijze af:
Ook in 2008 en 2012 werd de wereldkampioen gekroond in Brazilië. Jenson Button en Sebastian Vettel waren toen de gelukkigen. Hieronder een filmpje van het laatstgenoemde jaar, toen een bazig rijdende Alonso de titel voor zijn neus weg gegrepen zag worden. Het was ook de laatste race van Michael Schumacher trouwens.
Madness
Er wordt voor elke sessie regen verwacht dit weekend. Behalve de gekte van 2008 is dat dus vaker voorgekomen aan de Braziliaanse oostkust. Check bijvoorbeeld de race in 2003, toen Giancarlo Fisichella na veel crashes won. Jos Verstappen, Max' vader, crashte toen in de beruchte bocht 3 uit de race toen hij voor Fisichella reed. Dat had hem kunnen zijn voor Jos, zijn 1e enige overwinning... Maar nee.
Sessies
De 1e training is vrijdag om 13:00 Nederlandse tijd, de 2e volgt om 17:00. Op zaterdag wordt er weer getraind, om 14:00. Daarna is tussen 17:00 en 18:00 de kwalificatie voor de race, die zondag om 17:00 van start gaat. Hoogstwaarschijnlijk met regen dus. Kijken!

Voorspelling
1. Hamilton
2. Verstappen
3. Alonso