Preview F1: Voor het eerst sinds 1990 weer Franse GP op Circuit Paul Ricard

21 juni 2018

ANP

De Franse Grand Prix is weer terug! 10 jaar na de laatste GP in Frankrijk gaan de Formule 1-coureurs weer racen in het Nederlandse vakantiegebied. Het is wat moeilijker in te schatten wat we kunnen verwachten, maar toch proberen we een zo goed mogelijk beeld te geven van het Circuit Paul Ricard.


Die laatste GP in Frankrijk, van 10 jaar geleden, was op het Circuit Magny-Cours. Voor de laatste GP op het Circuit Paul Ricard moeten we helemaal terug naar 1990. Alain Prost won destijds de race op 'eigen grond', maar de Fransman gaat dus een opvolger krijgen.

Hoge snelheden
Het circuit is snel, heel snel. De FIA heeft 2 DRS-zones aangewezen, maar het hadden er zomaar 4 kunnen zijn. De baan kent namelijk een paar lange, rechte stukken. Inhalen zal dus waarschijnlijk gebeuren op de plekken waar de DRS aan kan.

(Tekst loopt door onder foto)Zoals hierboven te zien is, worden er hoge snelheden gehaald op de Franse baan. Maar goed, zo'n plaatje geeft natuurlijk geen heel sterk beeld van het circuit. Gelukkig reed Lewis Hamilton vorig jaar al een rondje op de baan voor een bandentest van Pirelli. En dat werd gefilmd, vanuit de auto zelf. Check hierrrrr die beelden.

Spanning in het klassement
Over Mercedes-coureur Hamilton gesproken: de Engelsman is zijn koppositie in het WK-klassement kwijt. Sebastian Vettel (121 punten) van Ferrari staat met slechts 1 punt voor in het klassement. Het lijkt erop dat zij (weer) samen gaan strijden om de titel.

De plekken daarachter zijn wel spannend: Valtteri Bottas (86) bezet plek 3, maar wordt op de voet gevolgd door Daniel Ricciardo (84), Kimi Raikkonen (68) en Max Verstappen (50). Op papier heeft Verstappen weinig punten, maar lijkt na een slechte start eindelijk een beetje wakker te zijn geworden. De Nederlander hoopt in Frankrijk ook weer hoge ogen te gooien en het gat met de rest te verkleinen.

Ricciardo kan gaan stacken
Red Bull-teamgenoot Ricciardo is trouwens hot in de F1-wereld. De Australiër kan bij Ferrari en Mercedes tekenen, als opvolgers van Raikkonen en Bottas, maar ook McLaren heeft op de deur geklopt. Zij bieden Ricciardo 20 miljoen euro per jaar aan om voor de renstal te gaan rijden. Kan hij in Frankrijk laten zien waarom hij zo gewild is?

Al met al lijkt het erop dat het een circuit voor snelle auto's is. Mercedes en Ferrari (surprise, surprise) zullen dus hoge ogen gooien. Een voorspelling wagen is moeilijk, maar we gaan het toch proberen:

Voorspelling:

  1. Hamilton

  2. Vettel

  3. Ricciardo


Tijden
Vrijdag 22 juni
12:00 1e vrije training
16:00 2e vrije training
Zaterdag 23 juni
13:00 3e vrije training
16:00 kwalifcatie
Zondag 24 juni
16:10 race

Brian Vesseur
Houdt van de romantiek en show in sporten als Formule 1 en voetbal.