Preview F1: over deze 5 zaken gaat het dit weekend

3 juli 2020

Getty
F1 Oostenrijk

Vrijdagochtend is het dan eindelijk zover: de F1 gaat los op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Het was de afgelopen maanden natuurlijk oorverdovend stil door de coronacrisis, maar achter de schermen werd wel gepraat. Hier 5 zaken waar je op moet letten dit weekend.


1. Het trekstuur van Mercedes
Tijdens de wintertests wist de concurrentie niet wat het zag, want het DAS-systeem van Mercedes was nog nooit vertoond. Met de lange rechte stukken in Oostenrijk is de kans groot dat we het direct dit weekend in actie gaan zien. En mocht het werken, dan zullen F1-teams als Ferrari en Red Bull niet aarzelen om protest in te dienen omdat het mogelijk illegaal zou zijn.

2. Racing Point: 'de roze Merc'
Protesten zullen er waarschijnlijk ook uit de subtop en/of het middenveld komen tegen Racing Point. Dat team kwam in Barcelona namelijk met een kopie van de Mercedes van vorig jaar opdagen, die zoals je weet toen wereldkampioen werd. De kans is groot dat Renault of McLaren daarover gaat klagen bij de stewards. Protesteren kan niet buiten een raceweekend, vandaar.

3. Coronaregels
Het ziet er ook op tv allemaal wat anders uit dit weekend. Veel mondkapjes, geen publiek, klein paddock. De teams en de (weinige) journalisten die aanwezig zijn worden allemaal vele malen getest op corona. Ook zit iedereen in zijn eigen 'bubbel' om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden, waardoor het seizoen lekker door kan gaan.

LEES OOK: het programma voor de 1e Grand Prix van Oostenrijk (bij Ziggo Sport).

4. Upgrades
De meeste fabrieken zijn tijdens het hoogtepunt van corona dichtgegaan. Wel schijnt het dat bij Honda in Japan, waar de corona niet te erg was, aardige vorderingen zijn gemaakt met de motor van Red Bull Racing en Max Verstappen. Van Mercedes is ook bekend dat er een update op de auto zit in Oostenrijk. De kleinere teams, die minder geld hebben, moeten het doen met de versie van Australië.

5. Hamilton vs. Verstappen
Verstappen won de afgelopen 2 keer in Oostenrijk en iedereen in Nederland hoopt natuurlijk dat dat ook in 2020 een optie is. We moeten echter niet vergeten dat Mercedes in principe de beste auto heeft, al hebben we ook gezien dat die het in de hitte en op hoogte minder goed doet dan normaal. Het wordt hoe dan ook een mooie strijd om pole-position op zaterdag en de podiumplekken op zondag!

De kalender van dit jaar (wordt nog uitgebreid)
5 juli: Oostenrijk, Red Bull Ring
12 juli: Oostenrijk, Red Bull Ring
19 juli: Hongarije, Hungaroring
2 augustus: Groot-Brittannië, Silverstone
9 augustus: Groot-Brittannië, Silverstone
16 augustus: Spanje, Circuit de Catalunya
30 augustus: België, Spa-Francorchamps
6 september: Italië, Monza