Preview F1: Verstappen verwacht spektakel op stratencircuit van Azerbeidzjan

25 april 2019

ANP

De 4e Grand Prix van het Formule 1-seizoen staat op de stoep. Het hele circus is afgereisd naar Baku voor de GP van Azerbeidzjan. En laat dat de afgelopen seizoenen nou net een van de meest spectaculaire races zijn geweest! Max Verstappen verwacht ook dit jaar weer spektakel op het asfalt van Baku.


Waarom het zo’n chaos is? Er wordt geracet door de straten van de stad, wat betekent dat er geen ruimte voor een slippertje is. Dan zitten de coureurs namelijk meteen in de muur. Einde race. Aangezien dat regelmatig voorkomt in Baku, moest er de afgelopen jaren meerdere keren een safety car aan te pas komen. De hele rits komt dan weer vlak achter elkaar te rijden, waardoor inhalen (zeker met de DRS-zones) een stuk makkelijker wordt.

Daarnaast hebben de coureurs volgens Verstappen niet veel grip. Normaal gesproken rijd je met veel downforce op een stratencircuit, maar door de lange rechte stukken die Baku kent moet je een compromis zien te vinden.Verrassingen op het podium
De afgelopen 2 jaar wist Verstappen niet te finishen in Baku. Vorig jaar had je het incident met ex-teamgenoot Daniel Ricciardo, die bij een inhaalactie op de achterkant van Verstappen botste. Het jaar ervoor viel hij na 12 rondjes uit met een motorprobleem. In die jaren stonden er telkens 2 verrassingen op het podium: in 2017 Lance Stroll, in 2018 Sergio Perez. De GP van Azerbeidzjan is een van de weinige races waar je nog écht gekkenhuis vindt. Check hier de samenvatting van vorig jaar nog maar eens:

(Ik werk op een andere computer, kan iemand hier vanuit de Ziggo Portal de samenvatting droppen?)

Snellere Verstappen (en Gasly?)
Verstappen zal - hopelijk - een stukje sneller gaan dan de afgelopen races. Honda heeft namelijk een motor-upgrade aangekondigd voor de 2 Red Bull-teams (Red Bull Racing en Toro Rosso). In de afgelopen 3 races werd Verstappen 4e, 3e en 4e, wat ook het maximaal haalbare leek. Vorig jaar deed hij het na 3 races een stuk minder (6e, DNF, 5e) en teambaas Christian Horner is dan ook zeer over hem te spreken.

Dan nog even over Pierre Gasly, teamgenoot van Verstappen. In zijn eerste races in de Red Bull stelt hij een beetje teleur. De Fransman werd pas 1 keer 6e, toch wel het minimale resultaat dat je moet halen in een Red Bull. Maar de coureur heeft samen met het team uren naar de cijfertjes gekeken en nu weet hij waar hij op moet verbeteren: Gasly moet iets rustiger uit de bocht komen, zodat hij minder slipt.

Top of the league
Lewis Hamilton leidt de dans weer in het WK-klassement, Mercedes-teammaat Valtteri Bottas volgt op de 2e plek. Daarna komt Verstappen en daarachter pas de 2 Ferrari's. De grote vraag is: kunnen de achtervolgers het gat dichten met Mercedes, of wordt het voor de 4e race op rij een simpel 1-2'tje voor de Zilverpijlen?

Voorspelling:

  1. Hamilton

  2. Verstappen

  3. Leclerc


Check hier nog eens de samenvatting van de race in Bakoe van vorig jaar:
Brian Vesseur
Houdt van de romantiek en show in sporten als Formule 1 en voetbal.