Preview Formule 1 2017: Mercedes vs. Ferrari en Red Bull

24 maart 2017

ProShots

Eindelijk is het zover: de winter is voorbij, de lente begonnen en het eerste Formule 1-weekend staat daarmee voor de deur! Max Verstappen gaat zijn 1e volledige seizoen in bij topteam Red Bull en de verwachtingen zijn - door zijn overwinning van vorig jaar - hooggespannen. Kan de Nederlander met Mercedes (en wellicht Ferrari) strijden om de wereldtitel?


Nieuwe scheurbakken
De F1 heeft in elk geval geluisterd naar de fans en de coureurs. Iedereen was het erover eens dat de auto's van de afgelopen jaren een beetje makke schaapjes waren. Niet erg mooi en het motorgeluid leek wel een zieke koe. Met nieuwe regels is geprobeerd er wat moois van te maken. Dat is grotendeels gelukt: de wagens zijn groter en de vleugels lager, waardoor ze er agressief uitzien. Tijdens de wintertests in Barcelona bleek ook dat het veel sneller gaat. De snelste tijd was 4,5 seconden sneller dan de pole position-tijd van vorig seizoen. VROEM!

Strooit Red Bull met zand?
Die rappe ronde in Spanje was van Kimi Raikkonen in de Ferrari. Het Italiaanse team lijkt er sowieso goed uit te zien, maar dat is elk jaar zo in de tests. De afgelopen seizoenen bleek dat de beroemde renstal niet kon meedoen om de prijzen. Mercedes en Red Bull (later in het seizoen) bleken de auto vaak beter te kunnen ontwikkelen.

We moeten voorzichtig zijn, maar het lijkt erop dat ook dit jaar een zelfde soort scenario geschreven gaat worden. Mercedes en Red Bull focusten zich in Barcelona vooral op lange runs en betrouwbaarheid, terwijl Ferrari op de ultrazachte banden supersnelle rondes neerzette. De 1e trainingen in Australië beloven weinig goeds voor iedereen die strijd wil zien: Mercedes reed de concurrentie redelijk naar huis.

Toch is er de hoop dat Red Bull expres niet al te snelle rondetijden heeft gedraaid om zo de concurrentie te foppen. Motorenleverancier Renault (TAG-HEUER officieel) beloofde tijdens de winter beterschap, al duurt het natuurlijk even voordat de krachtbron op vol vermogen aangezet kan worden. Doe je dat direct, dan heb je de kans dat de boel kapot gaat. En daar hebben Verstappen en Daniel Ricciardo al genoeg ervaring mee gehad de afgelopen jaren...

In de gaten houden
Uiteraard zijn de ogen van ons Nederlanders niet alleen gericht op Verstappen. Ook dit seizoen doen Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen en Fernando Alonso weer mee als oud-wereldkampioenen. Alonso gaat het zwaar krijgen in de McLaren, omdat de Honda-motor onbetrouwbaar lijkt. Zijn team heeft Jenson Button trouwens ingeruild voor Stoffel Vandoorne, de rappe Vlaming. Naast Vandoorne staat ook de Nederlands sprekende Nico Hulkenberg weer op de grid. Hij is verhuisd van Force India naar Renault.

Albert Park: atypische topbaan
Iedereen die conclusies wil trekken na het 1e weekend heeft het verkeerd. De GP van Australië wordt al meer dan 20 jaar verreden in het Albert Park in Melbourne. Eens per jaar wordt de openbare weg afgezet om de F1 te ontvangen. Elke editie is machtig mooi, zeker omdat het de 1e van het jaar is, maar ook omdat het circuit anders is dan anderen. Rijden op een stratencircuit betekent dat de vangrails dichtbij staan. Ook regent het nog wel eens en gaan we linksom, in plaats van (normaal gesproken) rechtsom. Dat vergt fitte coureurs!
graphicgpaustralie

Tijdschema Melbourne
Het wordt vroeg opstaan dit weekend, want Melbourne ligt aan de andere kant van de wereld.

Vrijdag
1e vrije training: 2:00-3:30
2e vrije training: 6:00-7:30

Zaterdag
Derde vrije training: 4:00-5:00
Kwalificatie: 7:00-8:00

Zondag
Race: 7:00 - (ongeveer) 8:30

De F1 bij Sportnieuws.nl
Ook dit seizoen doen GP Hilhorst en zijn F1-collega's weer live verslag op Sportnieuws.nl van alle races via een interactief liveblog op de site. Daarbij kunnen we exclusief gebruik maken van de beelden van Ziggo Sport. De vetste statistieken over Max Verstappen vind je op Twitter en Instagram via MaxStats. Ook schreeuwen we Max virtueel naar de wereldtitel op Facebook.