Renault overweegt speciale kwalificatiewagen te maken voor volgend Formule 1-seizoen

3 juni 2019

Lapresse Marcella Gastini

Renault is het een beetje beu om constant achter Mercedes, Ferrari en Red Bull te moeten starten bij Grands Prix. Dus denkt teambaas Cyril Abiteboul even out of the box. De Fransman wil namelijk een speciale kwalificatiewagen bouwen voor de zaterdag.


"We denken aan 2 of 3 veranderingen die zeker mogelijk zijn en die het gedrag en de snelheid van de wagen dramatisch kunnen veranderen voor volgend jaar", onthult Abiteboul tegenover Motorsport.

Kwalificatie veel belangrijker
Abiteboul ziet een verschil ontstaan met vroeger. Het is nu veel belangrijker om een goede startpositie te verwerven op zaterdag voor de race op zondag. "Het 1ste is de aerodynamische efficiëntie en het 2de is hoe je de balans maakt tussen de kwalificatie en de race. De moderne Formule 1 draait volledig om de kwalificatie. Alle circuits zijn nu bijna zoals Monaco", is de mening van de teambaas van Renault.

"Er is een bepaald patroon in de ontwikkeling van de wagen als je je meer op de kwalificatie of de race wilt focussen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over hoe je de versnellingen afstelt. Als je de kwalificatie prioriteit wil geven, dan stel je je versnellingen anders in. Dat is iets dat vaststaat in de reglementen en je niet zomaar kunt veranderen", weet hij.

"Ook de 'rake' waaronder de auto staat is zo’n element. Het is nog niet te laat om dat soort parameters te veranderen. Dit is geen slechte auto, maar hij kan verbeterd worden zodat we volgend jaar een stap zetten."