Ricciardo wint knotsgekke race in Bakoe, Verstappen valt uit (video's)

AFP

Bart van der Wijst • 19:08, 25-06-2017 / Laatste Update: 10:32, 12-12-2023

Hèhè, de stratenrace van Bakoe zit er eindelijk op. Wat een bizarre, knotsgekke race hebben we gezien met een onverwachte winnaar: Daniel Ricciardo. Met een race vol crashes, safety cars en uitvallers was de Australiër uiteindelijk de snelste. Verstappen maakte het einde - zoals gewoonlijk bijna - niet meer mee, hij viel al na 12 rondes uit.

De race begon al merkwaardig. Na 2 bochten botste Bottas vol met z'n bolide tegen Räikkönen. Het gevolg: Bottas naar de staart van de race Max naar 4 achter Hamilton, Vettel en Perez. De Nederlander drukte goed bij de Mexicaan en leek op weg naar een plek binnen de top-3, maar toen brak de hel los...

Uitvalsessie nummer 4

Voor Verstappen lijkt het bijna een gewoonte om een race niet te finishen. Al voor de 4de keer dit seizoen wist de Nederlander de eindstreep niet te bereiken. Eerder deed hij dat in Bahrein, Spanje en Canada. Een olieprobleem zou de oorzaak zijn van het uitvallen van Verstappen.

'Here we go again!' Max Verstappen valt uit met wéér een motorprobleem!! #Verstappen #AzerbaijanGP #ZiggoSport pic.twitter.com/e2qsKokPYr

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 25 juni 2017

Safety cars en nog eens safety cars

Rond het uitvallen van Verstappen begon alle ellende. Na ongeveer 12 rondes kwam de eerste safety car naar buiten en dit duurde ongeveer tot ronde 22. Dit kwam onder meer door meerdere botsinkjes tussen verschillende bolides. Ook lag er veel puin op de weg, waar de coureurs hinder van hadden.

Rode vlag

Na 23 rondes was Alonso het zat. Hij had genoeg van de vele safety cars die werden opgeroepen door de leiding. Hij riep op tot een rode vlag - wat een onderbreking betekent. Uiteindelijk kwam die er en dus gingen de coureurs naar binnen voor een pauze. Räikkönen en Perez, die net daarvoor uitvielen, konden zo terugkeren in de race.

Choas in Bakoe! RED FLAG, want overal rommel op de baan! Hier knalden teamgenoten Pérez en Ocon elkaar uit de race! #AzerbaijanGP pic.twitter.com/1n2ykTzTgZ

Hamilton pech, Vettel gestraft, Ricciardo lachende derde

Na de herstart was het Daniel Ricciardo die vanaf P7 in één keer naar P3 ging, achter Hamilton en Vettel. De wedstrijdleider had uiteindelijk pech toen hij naar binnen moest vanwege problemen met z'n hoofdsteun. Hierdoor ging Vettel aan kop, maar dat was van korte duur. Even daarvoor beukte de Duitser express tegen de bolide van Hamilton. Dat leverde hem een Stop & Go straf op van 10 seconden. Dat was voor Ricciardo een welkome verrassing, want hij ging hierdoor aan de leiding.

Wow, wat is dit?! Vettel knalt gewoon bewust op Hamilton!! Dit gaat nog een staartje krijgen... #AzerbaijanGP #Vettel #Hamilton #ZiggoSport pic.twitter.com/Ly5FrY2OLq

Spannend slot

Het was billen knijpen voor de mannen op kop. Met nog 18 rondes te gaan werd Ricciardo gevolgd door Stroll, Magnussen, Ocon en Alonso. Op P7 en 8 racete Vettel en Hamilton door de straf en het probleempje. Zij kwamen uiteindelijk toch de top-5 binnen enkele rondes voor het einde, maar dichterbij kwamen ze niet. Ricciardo reed de race vakkundig uit, wat niet te zeggen valt van Lance Stroll.

Op de finishlijn werd hij niet 2de, maar 3de omdat Bottas er nog snel voorbij wipte. Het was wel de hoogste klassering ooit voor hem. Eerder werd Stroll 9de in Canada. Red Bull boekte met de winst van Ricciardo pas de eerste zege dit seizoen. Verstappen zal balen, want dit was voor hem de uitgelezen mogelijkheid om een keer een race te winnen dit seizoen, ware het niet dat hij weer problemen had met de bolide...