Stiekem willen F1-teams helemaal niet dat hun coureurs donuts maken

4 december 2018

Getty Images

Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel draaiden als een gek donuts na de laatste race van dit seizoen. Bij de start/finish in Abu Dhabi vloog de rook je om de oren. Ergens verderop vroeg Romain Grosjean aan zijn team of hij ook wat donuts mocht maken. Het antwoord was nee. Formule 1-teams vinden het namelijk helemaal niks als dat gebeurt.


Even tussendoor: Grosjean had schijt en draaide alsnog een paar lekkere rondjes. Gekke man. Maar waarom de teams het helemaal niks vinden? Dat legt James Allison van Mercedes uit aan Motorsport.com:

Banden
Alle informatie over de banden gaat verloren! Na elke race wordt er nauwkeurig gekeken naar de slijtage. Zo weten de teams de volgende race weer beter wat voor banden ze wanneer moeten gebruiken (en hoe lang ze ze kunnen gebruiken).

Transmissie
Ook kan het schade opleveren aan de transmissie. Transmissie zeg je? De motor heeft een bepaalde snelheid, die hoger of lager ligt dan sommige andere onderdelen in de auto. Die transmissie zorgt er dan voor dat ze alsnog kunnen werken.