Supertyfoon gooit roet in het eten: zaterdag géén kwalificatie F1 in Japan

11 oktober 2019

Er is zaterdag GEEN kwalificatie voor de GP van Japan. Op dat moment raast namelijk de 'supertyfoon' Hagibis over het Aziatische land en daardoor kan er niet worden geracet op het circuit van Suzuka. De kwalificatie vindt nu zondagochtend plaats.


Alle zaterdagse activiteiten op Suzuka zijn afgelast. Het circuit is gesloten voor publiek en media. De kwalificatie voor de Formule 1 is uitgesteld naar zondagochtend 10.00 uur Japanse tijd, 03.00 uur in de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag. De race wordt niet uitgesteld, om 14.10 uur (07.10 uur in Nederland) gaat die zondag van start. De 3e vrije training komt te vervallen.

Noodweer
De hele week ging het in Japan al over Hagibis, een tyfoon van de zwaarste categorie die vanaf de Stille Oceaan onderweg is naar het vasteland. Waren de weersverwachtingen eerst nog onzeker, dichter bij het raceweekeinde werd duidelijk dat vooral zaterdag noodweer op komst is. Veel regen en windstoten van meer dan 100 kilometer per uur maken het te gevaarlijk om te racen. Bovendien moet aan de veiligheid van het publiek worden gedacht. De meeste racefans komen per trein naar Suzuka, maar mogelijk rijden die zaterdag niet.

Droog
Voor zondag wordt overigens droog en rustig weer voorspeld in Suzuka.