Tijdstraf verpest Ferrari-feestje in Canada: Hamilton wint en Verstappen naar P5 (video’s)

9 juni 2019

EPA

Lewis Hamilton wint voor zijn 7e keer in zijn carrière de Grand Prix van Canada! Sebastian Vettel kwam als eerste over de finish, maar moest door een tijdstraf genoegen nemen met P2. Max Verstappen eindigde op P5, nadat hij op de 9e plek was begonnen.


De start verliep zo goed als vlekkeloos. Alleen achterin het veld waren er wat problemen: Alexander Albon verloor zijn voorvleugel en verpestte daar eigenlijk meteen zijn race. Verstappen kon geen plekje winnen. De Nederlander bleef een paar rondjes lang op P9 rijden.

DRS moest handje helpen
Dat veranderde toen de DRS mocht worden gebruikt. Door de achtervleugel open te klappen ging hij Lando Norris voorbij voor P8. De Engelsman van McLaren kwam even later in de problemen. Zijn band ging stuk en er kwam zelfs een klein brandje bij kijken. Norris moest zijn auto aan de zijkant van het circuit parkeren en was daarmee de eerste uitvaller.
De inhaalacties zagen we voornamelijk bij de DRS-zone in Canada. Daarom ontstond de spanning eigenlijk pas bij de pitstops. Verstappen begon op een harde band en kon dus lang doorrijden, maar de mannen voor hem moesten vroeg naar binnen. Daarom kon de Nederlander steeds meer plekjes winnen: op een gegeven moment reed hij zelfs op P3.

Pitstop
Die plek moest hij meteen weer teruggeven aan Charles Leclerc, die met snellere banden én DRS zo langs Verstappen knalde. Na een rondje of 50 kwam de coureur van Red Bull naar binnen. Hij kwam terug op P7, maar ging vervolgens in razend tempo voorbij aan Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo. Met nog 15 rondjes te gaan was Bottas (15 seconden voorsprong) net te ver weg.

Voorin was het nog retespannend. Hamilton zat te pushen bij Vettel. De Duitser schoot even het gras op en kwam vervolgens héél gevaarlijk terug de baan op. Hamilton - die zo P1 dacht over te nemen - moest vol in de remmen. Vettel kreeg daar een tijdstraf van 5 seconden voor.Finish
Omdat Hamilton op de staart van Vettel bleef rijden, kon hij wéér een overwinning op zijn naam schrijven. Even leek de zegereeks van Mercedes te worden doorbroken, maar na de geblokte vlag was het toch weer Hamilton die won. Verstappen finishte op P5, voor teamgenoot Gasly, die 8e werd.