Tussenrapport F1: Wat moeten de coureurs doen deze zomer?

4 augustus 2019

ANP

Na de Grand Prix van Hongarije hebben de coureurs - eindelijk - 4 weken vakantie. Het is een interessante 1e seizoenshelft geweest, met veel saaie races en 4 klappers van middagen voor de zomerstop. Hierbij een beoordeling en vrijblijvend advies voor elk van de Formule 1-coureurs.


Kampioenschapsleider Lewis Hamilton doet toch altijd al waar hij zin in heeft. Feesten op Barbados, op date met Rihanna, naar een modeshow: laat de Brit maar schuiven. Vooral niet te hard trainen, want hij is wel erg dominant met 62 punten voorsprong op Valtteri Bottas. De Fin moet de komende weken hard op zoek zijn 'Valtteri 2.0' zoals hij die voor het seizoen aankondigde. We zouden een betere Bottas te zien krijgen, maar ondertussen is Max Verstappen hem bijna voorbij in het kampioenschap. 7 punten nog...

Hamilton: 8,5
Bottas: 5

Red Bull
De Nederlander zelf kan nauwelijks meer beter. Verstappen verpulvert zijn teamgenoot Pierre Gasly op elke zaterdag en zondag en mengt zich brutaal tussen de Mercedessen. Hij is vrijwel foutloos en haalt het uiterste uit de Red Bull. Het is voor hem en de Fransman te hopen dat er nog updates uit de Honda-fabriek komen rollen deze zomer. Voor Gasly staat er veel op het spel, want hij kan niet eens in de schaduw van zijn ploegmaat rijden. Hij kwalificeert slecht en heeft het in de races ook lastig met de McLarens. Dat moet beter.

Verstappen: 9,5
Gasly: 4


Ferrari
Sebastian Vettel heeft een paar weken om na te denken of hij het nog wel naar zijn zin heeft in de F1. De Duitser won al tijden niet meer en lijkt de motivatie een beetje kwijt te raken, ondanks een knappe inhaalrace in Duitsland. Met Charles Leclerc heeft hij een watervlugge maar niet erg constante ruwe diamant naast zich. De man uit Monaco moet scherper worden: misschien is meditatie een idee?

Vettel: 5
Leclerc: 6

McLaren
De grote verrassing van het seizoen tot nu toe is McLaren. Met 82 punten staat het Britse team ruim voor op Toro Rosso en Renault, het is daarom niet raar dat het als 1e de coureurs voor volgend jaar heeft verlengd. Lando Norris is niet alleen heel grappig, maar ook supersnel. Carlos Sainz is nog jong en laat wekelijks zien een verdienstelijk coureur te zijn. De Spanjaard gaat naar zijn thuisland voor de vakantie, terwijl Norris lollig gaat doen in Kroatië. Geniet ervan jongens!

Sainz: 8
Norris: 7,5

Toro Rosso
Ook bij Toro Rosso gaat men met blije gezichten de zomer in. Daniil Kvyat pakte vorige week in Duitsland een onverwachte podiumplek en werd vader van een prachtig Braziliaans-Russisch kind, Alex Albon rijdt een opzienbarend debuutseizoen en betaalt het vertrouwen van Red Bull-coureursmanager Helmut Marko dubbel en dwars terug.

Kvyat: 8,5
Albon: 8


Renault
Sja, bij de Fransen gaat het niet zo lekker. Het is te hopen dat Renault een aantal bizarre updates uitpoept, anders wordt Daniel Ricciardo niet blij. De Australiër vertrok met grote verwachtingen bij Red Bull, maar het is niet best bij zijn nieuwe team. Zelf lijkt hij er ook mee te worstelen. Nico Hülkenberg doet ondertussen zijn ding en heeft maar 5 punten minder dan The Honey Badger. De vraag is of het genoeg is om een Fransman uit zijn stoeltje te houden.

Ricciardo: 7
Hülkenberg: 6,5


Alfa Romeo
Kimi Raikkonen een beetje kennende gaat hij waarschijnlijk heel veel wodka zuipen en feesten tijdens zijn zomer. De Fin is een bekend alcoholgebruiker en heeft in de F1 ook niet zo veel meer te bewijzen. Wat niet wil zeggen dat hij slecht rijdt, integendeel! De oud-coureur van Ferrari staat knap 8e in het kampioenschap. Antonio Giovinazzi heeft er een goede leermeester aan, maar moet zelf wel wat vaker punten gaan scoren. 1 puntje is te weinig.

Raikkonen: 8
Giovinazzi: 6,5


Racing Point
Sergio Perez en Lance Stroll gaan een beetje anoniem in de rondte. Op 'Duitsland' na - Stroll werd 4e - zien we de opvolger van Force India eigenlijk weinig bijzonders doen. Perez ziet de hoop voor een topteam zo vervliegen, terwijl Stroll sowieso al blij mag zijn in de F1 te rijden (door zijn rijke pappie). Aan de beresterke Mercedes-motor zal het niet liggen. Racing Point moet hard werken en wat updates op de auto zetten in België.

Perez: 6,5
Stroll: 6


Haas
Kunnen jullie ook niet wachten op de volgende Netflix-serie over de F1? Teambaas Günther Steiner liet vorig jaar zien een enorme badass te zijn aan de pitmuur en dit jaar gaat het nog slechter dan vorig jaar. Romain Grosjean finishte al 6 keer niet en kwam meerdere malen in aanvaring met Kevin Magnussen. De Fransman kan wel een sessie bij zijn psycholoog gebruiken, terwijl Magnussen vooral eens even chill moet doen op de boordradio. Tranquilo boys!

Grosjean: 4
Magnussen: 5


Williams
Pfoe, bij Williams kunnen ze zich beter richten op volgend seizoen. De wagen van dit jaar is een drama en veel beter zal het allemaal niet worden. Robert Kubica schraapte een schramel puntje bij elkaar tijdens de regenrace in Duitsland, maar kan verder zijn teamgenoot George Russell totaal niet bijbenen. De Brit rijdt een geweldig debuutseizoen in de marge.

Kubica: 3
Russell: 8,5