Verstappen 3e na grote mannen-duel met Bottas, Hamilton wint in Oostenrijk

BSR Agency

Brian Vesseur • 18:35, 12-07-2020 / Laatste Update: 00:00, 05-01-2024

Lewis Hamilton won zondagmiddag de 2e Grand Prix van Oostenrijk (de GP van Stiermarken)! Max Verstappen eindigde na een spannend slot op de 3e plek. Valtteri Bottas pakte het andere podiumplek na het gevecht met Verstappen. De Fin won vorige week nog deze GP.

Check hier de samenvatting van de race!

De start was meteen veelbelovend. In het 1e rondje knalden de Ferrari's op elkaar, waardoor Sebastian Vettel vrijwel direct uitviel. Even later bleek dat Charles Leclerc na een pitstop ook de race niet meer kon uitrijden. Er moest een Safety Car op de baan komen, maar die bleef maar eventjes 'buiten'.

Beelden van de knallende Ferrari's:

Russell

Wat zonde voor George Russell: de coureur van Williams begon de race op P11 - iets dat onmogelijk leek voor een Williams - maar belandde al snel naast de baan. Hij kon wel verder, maar wel vanaf P20...

10. Gasly

Verstappen kwam snel tussen de Mercedessen in. Nadat hij lang een voorsprong van 3 seconden had op Bottas en 3 seconden achterstand op Hamilton, kregen die heren te horen om te gaan 'pushen'. Zo liep Hamilton wat uit en liep Bottas wat in.

Pitstops

Omdat het zaterdag regende bij de kwalificatie, mochten de coureurs zelf bepalen op welke band ze aan de race begonnen. Tot kort voor de race was dat een verrassing voor de kijker, maar toch bleek de complete top-7 dezelfde band te hebben gekozen. Zij kwamen dus allemaal rond hetzelfde rondje naar binnen.

Verstappen was de eerste die een pitstop maakte. De Nederlander van Red Bull had zo'n voorsprong, dat hij vóór teamgenoot Alex Albon weer de baan opkwam. Hij zakte dus 'maar' van de 2e naar de 3e plek. En dan moest de rest van het soepie dus nog naar binnen voor een pitstop.

10. Giovinazzi*

* = De heren met een sterretje moesten op dit moment hun pitstop nog maken.

De kop

Terug naar de raceleiders: Hamilton leidde de boel na 40 rondjes met een voorsprong van 5 seconden op Verstappen. De Nederlander had op zijn beurt een voorsprong van een kleine 8 seconden op Bottas. De Fin had op dat moment wel de snelste tijd in handen.

Verstappen leek een Safety Car nodig te hebben om in de buurt te komen van Hamilton. De Mercedes-coureur hield namelijk die voorsprong van 5 seconden vast. Bottas kwam juist dichterbij en zou later in de race zomaar eens op de staart van Verstappen kunnen zitten.

Perez

Sergio Perez verdient het zeker om te worden genoemd. In rondje 53 zette de Racing Point-coureur de snelste ronde neer, nadat hij al een paar mooie inhaalacties had gemaakt. Onder andere Daniel Ricciardo en teamgenoot Lance Stroll werden door Perez aan de kant gezet. Na die 53 rondes reed de Mexicaan op de 5e plek. Later verbeterde hij nog een paar keer zijn eigen snelste ronde.