Verstappen op het podium door lekkere start, Mercedes ook in Spanje op 1 & 2

12 mei 2019

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Lewis Hamilton is terug aan de leiding in het WK-klassement! De Engelsman won in Spanje zijn 3e Grand Prix van het seizoen. De coureur van Mercedes neemt de leiding over van teamgenoot Valtteri Bottas, die in Barcelona op P2 eindigde. Max Verstappen reed stabiel en veroverde ook een podiumplek: P3.


Hamilton was bij de start een fractie beter weg dan Bottas, waardoor hij P1 kon pakken. Achter de Mercedessen was het duwen en trekken: de Ferrari's wisten Verstappen te pakken, die geduldig bleef. Een jaar geleden had de Nederlander die situatie toch anders aangepakt.
Verstappen vs. Ferrari
Door zijn rust kon Verstappen in de bocht daarna aanvallen. In de 4e bocht ging hij buitenom langs beide Ferrari's en pakte zo P3. De Ferrari's raakten daarna met elkaar in de knoop. Sebastian Vettel lag voor, maar Charles Leclerc was een stuk sneller. Na een paar rondjes gaf het team de opdracht aan Vettel om Leclerc voorbij te laten.

In de tussentijd was Verstappen al een stukje weggereden bij de ruziënde Ferrari's. Hetzelfde gold ook voor de 2 Mercedes-coureurs, die weinig moeite hadden met 'het soepie'.

Gekke pitstop
Bij de pitstops ontstonden er weer nieuwe vraagtekens. Verstappen koos voor dezelfde band, wat betekende dat hij nóg een keer zou moeten stoppen. Dat is namelijk een regel in de F1. Wel liep de Nederlander ook bij de pitstops weer een beetje weg bij de Ferrari's.

Na ongeveer 35 van de 66 rondjes zat Vettel te duwen bij Leclerc. Ferrari gaf toen de opdracht om Vettel langs te laten. Dit keer dus andersom!

Lekkere call, kom maar binnen
Een paar rondjes nadat Vettel voorbij Leclerc mocht, dook de Duitser naar binnen voor een 2e pitstop. Hij kwam terug op P6, maar Pierre Gasly moest zich direct gewonnen geven. Daarna ging ook Verstappen naar binnen, voor die verplichte extra stop.

De Nederlander kwam terug op P4, maar maakte zich geen zorgen. "Leclerc moet sowieso nog naar binnen", riep hij over de boordradio. In dat geval zou Verstappen weer terugkeren op P3.

Safety Car!
Lando Norris en Lance Stroll knalden in rondje 47 op elkaar, waardoor er een safety car aan te pas moest komen. En dat schopte net de plannen van Verstappen in elkaar. Vlak voor de crash was Bottas namelijk ook naar binnen geweest voor nieuwe banden. Heel erg was het ook niet, want Verstappen behield gewoon P3.
Er is dik 10 minuten achter de safety car gereden, maar in rondje 52 mochten ze eindelijk weer. Met nog 14 rondjes te gaan zette iedereen alles op alles. Gasly dacht even aan P5, maar Leclerc verdedigde zich prima.

Verstappen zag in de laatste 10 rondjes dat de Mercedessen weer wegliepen. Taak voor de Nederlander was dus het verdedigen van zijn 3e plek. Vettel en Leclerc pushten om die plek te veroveren, maar Verstappen wist hem te houden!

Uitslag
Zo boekten de Mercedessen hun 5e 1-2'tje van het seizoen! Verstappen pakte in Spanje zijn 2e podiumplek en hij heroverde de 3e plek in het klassement. De Ferrari's op 4 en 5, Gasly pakt met zijn 6e plek ook de 6e plek in het WK-klassement.