Verstappen profiteert optimaal van falende Hamilton: 2e!

9 oktober 2016

Getty

Max Verstappen heeft in een direct gevecht Lewis Hamilton verslagen voor de 2e plaats in de Grand Prix van Japan. De Nederlander reed de hele race op die plek na een slechte start van Hamilton. Aan het einde werd het nog even spannend, maar Verstappen hield de wereldkampioen achter zich. Nico Rosberg heeft zondag een voorschot genomen op de titel door lachend de Grand Prix van Japan te winnen.


Lees hier de liveblog nog eens terug.

Ferrari
Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen kwalificeerden zich zaterdag als 3e en 4e, maar werden allebei teruggezet. De Duitser kreeg 3 plaatsen aan zijn broek voor zijn ongeluk met Rosberg in Maleisië, Raikkonen liet zijn versnellingsbak wisselen en moest 5 plekjes achteruit. Mazzel voor Verstappen, die aan de 'goede' kant van de grid als 3e mocht beginnen. De Nederlander stond links van de baan, terwijl het rechts nog nat was een een nachtelijk Japans buitje.

Hamilton
Mercedes-coureur Lewis Hamilton maakte direct kennis met het natte asfalt. De runner-up in het kampioenschap kwam maar heel moeizaam weg en zag direct Verstappen en nog een man of 5 voorbij komen. Vettel en Ricciardo konden Hamilton maar net ontwijken. Check zijn dramatische start hier. Verstappen profiteerde dus optimaal van het geblunder bij Hamilton (die 'sorry guys' tegen zijn team zei) en pakte direct P2.

Spin Gutierrez
Op een beetje een dommige actie van Esteban Gutierrez (Haas) na vloog niemand van de baan af. De Mexicaan eindigde diep in het achterveld.

Inhalen
Ook door het gebrek aan regen stond de race niet bol van het spektakel. Individuele inhaalacties sierden de wedstrijd wel. Aan Verstappen was dat niet besteed, want die zat muurvast op de 2e plek achter Rosberg. De Duitser was gewoon te snel om ook maar aan aanvallen te denken. Zeker ook omdat Verstappen moeite had met zijn banden. De Nederlander dook als 2e van iedereen de pitstraat in voor een stop.

Gevecht
7 ronden voor het einde werd het toch nog een beetje spannend voorin. Verstappen moest volle bak verdedigen op Hamilton, die zich langzaam maar zeker door het veld had gewerkt naar de 3e plaats. De Brit kwam er echter niet langs, wat hij ook probeerde. Op zijn Max-in-Barcelona's hield de Red Bull een snellere concurrent achter zich. In de 52e ronde ging Hamilton wijd in de chicane, waardoor het definitief over was.

Stand
Door de overwinning van Rosberg en de matige eindpositie van Ricciardo pakte Mercedes zondag het kampioenschap bij de merken.
standwkf1