VERSTAPPEN SCHRIJFT HISTORIE MET WINST IN SPANJE

15 mei 2016

Getty Images

Max Verstappen heeft met een beetje hulp van Mercedes geschiedenis geschreven in Spanje. De Red Bull-coureur profiteerde geweldig van de crash van Lewis Hamilton en Nico Rosberg en haalde in zijn 1e race voor zijn nieuwe team de overwinning binnen.


Voor Mercedes was de race al in de 4e bocht voorbij. Rosberg gooide keihard de deur dicht voor Hamilton, die niet anders kon dan het gras op. Een crash was het logische gevolg. Beide heren konden uitstappen. Game over.

Sainzje bedankt
Na de safety car-periode pakte Verstappens teamgenoot Ricciardo de leiding. Zijn oude ploegmaat, Carlos Sainz, was ondertussen een handige buffer tussen het Red Bull-duo en de snelle Ferrari’s op de 4e en 5e plek. Later viel de Spanjaard voor eigen publiek terug, waardoor het een strijd tussen Red Bull en Ferrari werd.


Aan de leiding
In ronde 11 ging Ricciardo naar binnen voor zijn 1e pitstop. Verstappen pakte zo voor het eerst in zijn leven de leiding van een Formule 1-race. Vervolgens bleek dat Ricciardo en Max een andere strategie hadden meegekregen: de Australiër ging 3 keer stoppen, Verstappen maar 2 keer.

Raikkonen
Nadat Ricciardo in de 44e van 66 ronden daadwerkelijk naar binnen ging, begon het grote nagelbijten voor Nederland. Kimi Raikkonen kroop langzaam naar de staart van de Red Bull en kon vanaf de 49e ronde DRS gebruiken. Dat wil zeggen: meer topsnelheid op het rechte stuk. Door slim de laatste bocht te nemen, kon Verstappen zijn concurrent achter zich houden.

Max Verstappen als Grand Prix-winnaar. Hij is de jongste aller tijden en de eerste Nederlander die een F1-wedstrijd wint. Vader Jos was er meer dan 20 jaar geleden nog het dichtst bij met 2 3e plaatsen.

Lees hier nog eens de liveblog terug.

Door: Ilja GP Hilhorst