Vertrek Spa Francorchamps lijkt steeds meer realiteit te worden

20 juni 2022

AFP
spa-francorchamps-hangt-aan-een-zijde-draadje-door-nieuwe-plannen-formule-1

Hoewel de definitieve kalender van 2023 pas aan het einde van de zomer zal komen, wordt er wel langzaamaan steeds meer duidelijk over wisselingen wat betreft de races. Zoals eerder al voorspeld en gevreesd werd: het ziet er niet goed uit voor Francorchamps. De legendarische race in België hangt al een tijd aan een zijden draadje.


Het gevoel dat overheerste, nadat teambazen en de CEO van F1-eigenaar Liberty Media bij elkaar kwamen voor volgend seizoen, is toch angst, schrijft Het Laatste Nieuws. Er zijn 3 dingen die geconcludeerd kunnen worden na die vergadering. Alle teams zijn het eens dat er volgend jaar maximaal 24 races mogen komen, absoluut niet meer. Ook gaan alle races meer per regio gegroepeerd worden. Zo krijg je niet overal en nergens races, waardoor sommige vaste traditionele momenten van een race wel komen te vervallen.

Verspreiden over de kaart
De Formule 1 wil zich als een inktvlek gaan verdelen over de landkaart, steeds meer landen buiten Europa haken aan en daar smult de F1 van. Stefano Domenicali, de CEO van Liberty Media, wil 16 races buiten Europa hebben. Dan blijven er maximaal 8 over, en daarom loopt Spa gevaar. Namelijk: Boedepast, Imola, Monza, Silverstone, Spanje en Zandvoort hebben hun contract al voor volgend jaar.

Monaco is nog in onderhandeling, maar naar verwachting komt dat wel rond. De laatste race die dat groepje zou completeren is Oostenrijk. Die komt geheid erbij, omdat dat racecircuit eigendom is van Red Bull. Voor de snelle rekenaars onder ons, dat zijn inderdaad 8 races, waar Spa Francorchamps niet bij staat.

Afhankelijk
Spa is dus afhankelijk van veel variabelen: er kunnen races uitvallen, er kunnen races zijn die pas in 2024 hun licentie gaan krijgen. Zelfs dan is er nog concurrentie, Frankrijk heeft ook een circuit waar ze graag mee willen pronken. Een zware lobby daarvoor is reeds al ingezet.