Vet! Verstappen doet samen met andere race-iconen mee aan virtuele 24 uur van Le Mans

13 juni 2020

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@maxverstappen1) op

In het weekeinde van de 24 uur van Le Mans wordt vanmiddag een virtuele variant van de traditierijke race verreden. Met Max Verstappen, Fernando Alonso en tal van andere beroemde coureurs.


De échte 24 uur van Le Mans, gepland voor dit weekeinde, werd door de coronapandemie uitgesteld naar 19 en 20 september. Maar de organisatie wilde dit weekeinde niet zomaar voorbij laten gaan en organiseert een online versie van de 24 uur. ‘De grootste virtuele endurancerace uit de historie’, valt te lezen op de website.

Om 15 uur gaan de lichten uit en de finish is, hoe kan het ook anders, op hetzelfde tijdstip zondagmiddag. Doordat er met zenders over de hele wereld tv-deals gesloten zijn denkt de organisatie dat dede race in 400 miljoen huiskamers bekeken gaat worden. In Nederland zendt RTL7 delen van de race uit, zoals de eerste en laatste paar uur. Commentator van dienst is coureur en pitreporter Allard Kalff. Online is de race op meerdere plekken van begin tot eind te volgen.

Wie doen er mee?
200 coureurs met 37 nationaliteiten hebben zich ingeschreven. Er zitten een paar iconische namen tussen, zoals oud-Formule 1-coureurs Fernando Alonso, Jenson Button, Rubens Barrichello, Giancarlo Fisichella en Juan Pablo Montoya. Vanuit het huidige F1-veld doen onder anderen Max Verstappen, Lando Norris en Charles Leclerc mee. De 50 teams worden verder gevuld met coureurs uit andere raceklasses en de crème de la crème uit het simracen. Zo deelt Max Verstappen het virtuele stuur onder anderen met Atze Kerkhof, eigenaar van het simteam Redline. Ook Norris zit in Verstappens team, genaamd Oreca 07 LMP 2. Kerkhof kwalificeerde het team vrijdag als 5e.

Waar gaat het allemaal gebeuren?
Op het beroemde Circuit de la Sarthe, uiteraard. Maar dan vanuit de woonkamers van de coureurs, die achter hun simulator kruipen. De omstandigheden worden zo goed mogelijk gesimuleerd, luidt de belofte. Dus ook het rijden in het donker, het omgaan met banden, benzine en schade en de weersomstandigheden worden nagebootst.

Goede doel
Behalve als teken van leven en promotie vanuit Le Mans is de race natuurlijk ook entertainment, voor de piloten en de fans. Daarnaast wordt geld opgehaald voor het goede doel: de ontwikkeling van een vaccin tegen corona. Ook de Franse DJ The Avener is van de partij, maar hij is er alleen om muziek te maken. Dat doet hij zaterdag om 23 uur.