Vettel pakt zege Leclerc af in Singapore, Verstappen naar podium (video’s)

22 september 2019

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Sebastian Vettel heeft zijn eerste zege van het seizoen te pakken! De Duitser won in Singapore door een gekke strategie van zijn team Ferrari, waarmee hij teamgenoot Charles Leclerc passeerde. Max Verstappen werd 3e op het Marina Bay Street Circuit.


De start verliep bij de topteams vlekkeloos. Leclerc hield zijn pole position vast en ook de coureurs achter hem hielden hun positie. Voor de tikkies en duwtjes moeten we naar de achterkant van de grid. Carlos Sainz botste op Nico Hülkenberg en beide piloten hielden daar problemen aan over. Sainz had een lekke band en reed op slakkengang door naar de pitstraat, terwijl de Duitser ook een vers setje banden onder zijn auto zette.

De botsing tussen Sainz en Hülkenberg:
Ricciardo's inhaalrace
Daniel Ricciardo begon de race vanaf de allerlaatste plaats, aangezien hij zich bij de kwalificatie niet helemaal aan de regels had gehouden. De Australiër van Renault begon vervolgens direct met inhalen. Na een paar rondjes lag hij al op P14.

In rondje 20 van de 61 dook Verstappen naar binnen voor nieuwe banden. Omdat hij dat als een van de eerste deed, kwam hij terug op P12. In datzelfde rondje dook ook Vettel - die voor Verstappen reed - naar binnen. Nadat raceleider Leclerc ook had gepit, kwam hij achter Vettel op de baan! Een onbedoelde(?) undercut van Ferrari.

De strategie van Ferrari:
Feestje voor Giovinazzi
Door al die pitstops mocht Antonio Giovinazzi even op kop rijden. De Alfa Romeo-coureur werd daarmee de eerste rijder in 2019 die vooraan reed en niet in een Ferrari, Red Bul of Mercedes zit. Even later vloog Vettel hem voorbij, dat dan weer wel.

Gekke pitstops
Er gebeurde nog meer door die gekke pitstrategieën. Verstappen pakte namelijk P3, achter de 2 Ferrari's! Lewis Hamilton wachtte te lang met zijn pitstop, waardoor de Nederlander hem passeerde. Een cadeautje voor Verstappen.

Terug naar Ricciardo, die bezig was aan een prachtige inhaalrace. Na een rondje of 35 wilde hij Giovinazzi inhalen, maar dat zorgde voor een touché. Het leverde Ricciardo zelfs een lekke band op, waardoor hij weer flink terugzakte... De Renault-piloot kwam als 18e terug op de baan. Zonde!

Safety Car-parade
Vlak daarna volgde een Safety Car: George Russell zette zijn Williams in de muur, na een incidentje met Romain Grosjean. Toch besloten de coureurs vooraan op de baan te blijven. Er veranderde dus weinig, behalve dat de auto's vooraan weer dichtbij elkaar kwamen.

De touché van Grosjean en Russell:
En even later was er wéér een Safety Car. In de kop van het klassement was er weinig veranderd na de eerste SC. De volgende SC kwam doordat Sergio Perez uitviel en hij zijn auto niet veilig kon parkeren.

Mot over de boordradio
Leclerc bleef maar op de staart trappen van Vettel. Over de boordradio kreeg de Monegask te horen dat het belangrijk was om zijn auto heel te houden en niet té veel risico te nemen. Leclerc begreep de boodschap, maar liet wel merken het niet eens te zijn met de tactische beslissingen van Ferrari. "We hebben hier na de race nog over!"

Kimi Raikkonen en Daniil Kvyat kwamen na 50 rondes met elkaar in de knoop. De Fin belandde daardoor in de hekken. Surprise, surprise: er kwam weer een Safety Car.

Torpedo en Kimi:
Vervolgens waren er nog 10 ronden te gaan, een soort sprint race. Het werd nog haasten, want een race mag volgens de regels maar 2 uur duren. Er stonden nog 15 minuten op de klok. In Singapore is het al vaker gebeurd dat een race niet de 61 ronden aantikte. Uiteindelijk lukte het allemaal binnen de tijd en duurde de race 'gewoon' 61 ronden.

Eindstand
Er veranderde weinig meer in de laatste 10 ronden, waardoor Vettel zijn eerste zege van het seizoen kon opschrijven. Leclerc zal het gevoel hebben gehad dat het zíjn zege was, maar moest genoegen nemen met P2. Verstappen pakte het brons in Singapore. De Mercedessen werden 4e (Hamilton) en 5e (Valtteri Bottas). Alex Albon - teamgenoot van Verstappen - pakte P6.