Waarom de Formule 1-coureurs niet op vrijdag trainen in Monaco

26 mei 2017

ANP

Dit Formule 1-seizoen zijn er 20 races. Op 19 circuits wordt er op vrijdag en zaterdag getraind, is zaterdag ook de kwalificatie en is zondag de race. Monaco is de enige uitzondering op de regel. Daar wordt op donderdag getraind, in plaats van vrijdag. Wat is er toch met die vrijdag in Monaco?


De Grand Prix van Monaco staat al sinds dag 1 op het programma in de F1. Een legendarisch circuit, maar heel de stad (of staat) staat op zijn kop door het event. De 20.000 mensen die er normaal gesproken wonen worden overspoeld door 150.000 Formule 1-fans.

Bier!
Goed voor de economie in het rijke staatje, zou je denken. Maar dan moet het eten wel op de goede plek zijn en ook het bier moet rijkelijk aanwezig zijn in de barretjes. En het bestemmingsverkeer kan daar dus niet door, aangezien de GP van Monaco een stratencircuit is. Ze doen er zelfs 6 weken over om heel dat circuit op te bouwen en ook nog eens 3 weken om alles weer weg te halen!

Op vrijdagochtend wordt er nog even geracet, door de Formule 2, GP3 en Porsche Mobil 1-coureurs. Om 2 uur zorgen ze in Monaco dat de wegen weer open zijn, zodat al het bier en eten weer kan worden aangevuld. Als er óók nog F1-trainingen gehouden moeten worden, is daar helemaal geen tijd meer voor.

anp-51601267