Waarom niet iedereen blij is met de F1 in Zandvoort
i

ANP

Waarom niet iedereen blij is met de F1 in Zandvoort

Brian Vesseur • 21:30, 15-10-2019 / Laatste Update: 05:28, 07-01-2024

Het Formule 1-circus is in 2020 te bewonderen in Nederland. Dat Max Verstappen en 19 andere coureurs op het circuit van Zandvoort komen scheuren, is voor veel mensen goed nieuws. Toch was - en is - niet iedereen er blij mee. Vanaf dat het nieuws bekend werd, kwamen er veel klachten - voornamelijk over het milieu - binnen. Maar waarom eigenlijk?

Padden & hagedissen

'Milieu-organisaties naar de rechter om voorbereiding Formule 1 op Zandvoort', kopte NOS.nl op 11 september. Help! Wat er aan de hand is: op en rondom het circuit moet worden verbouwd. De baan is nu namelijk nog niet F1-proof.

Maar die verbouwingen gaan ten koste van de natuur, zeggen de milieuverenigingen. Zo wordt het leefgebied van de padden en zandhagedissen in de duinen in Zandvoort vernield én die vernieling zou zomaar blijvend kunnen zijn. Dat wordt nog een stapje erger als er extra wegen/spoorlijnen worden gebouwd, om de enorme stroom mensen te kunnen vervoeren.

Toch mag het allemaal gewoon, werd eerder al besloten. NH Nieuws schreef dat het circuit en de 'Omgevingsdienst Noord-Holland Noord' samen tot een akkoord zijn gekomen. Het circuit mag opzettelijk het leefgebied slopen en aantasten, op voorwaarde dat ze zich wel aan een lijst van eisen houden. Die omgevingsdienst controleert of dat ook daadwerkelijk gebeurt.

Het graven is begonnen

De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen op het circuit in Zandvoort. En dat maakt de organisaties in dat gebied nog bozer. Het zorgt volgens de verenigingen voor veel te veel schade in het natuurgebied. Ook waren ze in Zandvoort al begonnen met bouwen, terwijl de vergunningen nog niet rond waren. Dat werd door de vingers gezien door de provincie Noord-Holland.

Stikstof

Niet alleen de padden en hagedissen in het gebied moeten oppassen voor hun leefgebied, er zijn nog meer problemen. Stikstof. Door het bouwen en verbouwen op het circuit komt er te veel stikstof vrij. Tenminste, dat zeggen de tegenstanders van de verbouwing van het circuit.

 

Maar what the f*ck is stikstof? Bepaalde verbindingen van stikstof zijn slecht voor mens en milieu. Een daarvan is ammoniak, een stof die vrijkomt bij de veeteelt. Een ander is stikstofoxiden, dat veelal vrijkomt bij uitlaatgassen van verkeer.

Aan de andere kant roept circuit Zandvoort dat dat allemaal wordt gecompenseerd. Hoe ze dat doen? Door de komst van de Formule 1 worden er wat andere raceweekenden geschrapt. In die weekenden komen er dus geen bezoekers met de auto, wat weer zorgt voor een paar stikstofvrije weken.

Apparently Zandvoort is planning to cancel at least three race events in an attempt to save their increasingly silly-looking #F1 pet project. Rumour has it both #BlancpainGT and #GTMasters are among the to-be-cancelled events. My heart would break if that turns out to be true.

— Girl Talks Racing (@girltalksracing) October 8, 2019

Stikstof is al jaren een probleem in Nederland. Al tijden wordt geprobeerd de uitstoot van stikstof te verminderen, omdat het slecht is voor de mens en de natuur. Omdat het verminderen de afgelopen jaren niet lukte, is er voor een strengere aanpak gekozen. Daarom liggen allerlei partijen die veel stikstof uitstoten - zoals de Formule 1, maar ook de boeren - onder het vergrootglas.

Bovendien heeft het circuit in 2011 ook een vergunning gekregen voor het uitstoten van stikstof. Volgens de eigen verwachtingen gaat circuit Zandvoort minder stikstof uitstoten dan in dat vergunning staat.

Komt de Grand Prix van Zandvoort in gevaar?

Daar lijkt het niet op. Tot nu toe krijgt de organisatie veel steun van de provincie en de Omgevingsdienst. Al houdt het circuit zich aan de opgestelde regels, lijkt alles goed te komen!