Waarom zijn er 2 F1-races achter elkaar in Oostenrijk?

12 juli 2020

Getty Images

Voor het eerst in de Formule 1-geschiedenis zijn er 2 races achter elkaar (in hetzelfde seizoen) op hetzelfde circuit. De Red Bull Ring heeft die eer, maar ook op Silverstone zal er binnenkort 2 keer achter elkaar worden gereden. Hoe komt dat ook alweer?


Het kortste antwoord: corona. Doordat het virus aan het begin van dit jaar zich opeens snel verspreidde over de wereld, ging op het laatste moment de 1e Grand Prix - die van Australië - niet door. Snel volgden ook veel andere GP's. Toen de wereld weer een beetje opknapte, ging de F1 weer races inplannen.

Elk land doet wat anders
Het probleem was alleen dat elk land andere coronaregels opstelde. Het ene land kon geen heel Formule 1-circus uitnodigen en/of testen op corona, in Oostenrijk lukte dat blijkbaar wel. In Groot-Brittannië (Silverstone) was er ook nog wat twijfel over, maar de Britse regering heeft pas toestemming gegeven voor de GP's.

In Nederland waren de regels lange tijd best streng, waardoor ze in Zandvoort besloten de GP een jaar te verplaatsen.

Oneerlijk?
Is het nou oneerlijk, meerdere races op dezelfde baan? Je zou kunnen zeggen van wel, omdat bijvoorbeeld de Red Bull best goed is op de baan in Oostenrijk. Laten we het erop houden dat het een onvermijdelijke situatie is en sommige teams daar een voordeel van kunnen hebben. Het is dit jaar even niet anders, zeg maar.